Germania ameninţă Nokia cu blocarea subvenţiilor UE

Germania ameninţă Nokia cu blocarea subvenţiilor UE

Guvernul german a finanţat din fonduri publice, cu 80 de milioane de euro, construirea fabricii de la Bochum a companiei finlandeze.

Guvernul german a cerut corporaţ iei Nokia să reconsidere închiderea fabricii de telefoane mobile de la Bochum, Germania, pe care o consideră o decizie ce aduce prejudicii importante statului, informează agenţia de ştiri Reuters. În urma acestei decizii, peste 2.300 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă. Mai mult, guvernul german spune că pierderile ţării sale sunt şi mai mari, deoarece Germania a finanţat din fonduri publice, cu 80 de milioane de euro, construirea fabricii de la Bochum.

Nokia intenţionează să închidă această fabrică la mijlocul acestui an şi să transfere producţia în principal la noua facilitate construită în România, în comuna Jucu, judeţul Cluj. În momentul în care va funcţiona la capacitate maximă, aceasta va avea peste 3.500 de angajaţi. Ministrul economiei din Germania ameninţă că, dacă Nokia nu se răzgândeş te în privinţa închiderii fabricii, va face tot posibilul pentru a bloca sprijinul pe care compania finlandeză îl primeş te de la comunitatea europeană în problema relocării fabricii.

El vede această relocare a activităţii ca fiind finanţată de Uniunea Europeană prin intermediul fondurilor structurale. UE a finanţat ridicarea parcului industrial de la Jucu. Analiştii cred că plecarea Nokia din Germania ar putea crea un precedent periculos - şi alte companii de la ei s-ar putea gândi la relocarea producţiei spre state cu mână de lucru mult mai ieftină. De aceea, guvernul german nu poate accepta uşor o asemenea situaţie. Nokia, asemănată cu o insectă dăunătoare Compania finlandeză a fost atacată dur şi de premierul landului Renania de Nord-Westfalia, care a spus că Nokia seamănă cu o „lăcustă subvenţionată“, făcând aluzie la insecta care după ce pustieşte un loc se mută în altul. „Decizia noastră este bazată pe o consideraţie atentă a faptelor. Am ajuns astfel la concluzia că fabrica de la Bochum nu este competitivă“, a răspuns Arja Suominen, purtătorul de cuvânt al Nokia. România, mult mai ieftină Angajaţii de pe liniile de producţie din România vor avea în medie un salariu net lunar de aproximativ 800 de lei, plus tichete de masă, iar cei cu studii superioare vor primi circa 1.500 de lei, sume mult mai mici decât cele pe care le câştigă angajaţii Nokia din Germania. În aceste condiţii, fabrica de la Jucu, Cluj, are şanse să fie foarte „competitivă“.

Alte voci au susţinut că motivul prezentat de Nokia - că fabrica din Germania nu este suficient de competitivă -, este o ruşine pentru companie, care ar fi trebuit să facă în aşa fel încât să beneficieze de pe urma competitivităţ ii de care dă dovadă economia germană la nivel mondial. Guvernul german ar putea accepta decizia Nokia în cazul în care oamenii nu sunt disponibilizaţi. Nimeni nu ştie însă ce ar putea face finlandezii cu aceşti oameni, atâta vreme cât fabrica se va închide. Se estimează că numărul total al celor care-şi vor pierde locul de muncă în urma închiderii fabricii este mai mare de 4.000. Mulţi dintre aceştia lucrează pentru firme care au diferite contracte cu fabrica Nokia.

Ne puteți urmări și pe Google News