Evenimentul Zilei > Actualitate > Germania a blocat crearea mecanismelor de salvare a zonei euro
Germania a blocat crearea mecanismelor de salvare a zonei euro

Germania a blocat crearea mecanismelor de salvare a zonei euro

Şase reclamaţii împotriva creării mecanismului european de stabilitate ESM (European Stability Mechanism) şi a acordului de întărire a disciplinei fiscale în zona euro au fost depuse la Curtea Constituţională a Germaniei, scrie în ediţia de astăzi Die Welt, citată de portalul lenta.ru.

Ambele documente fuseseră aprobate de Bundestag şi Bundesrat (cele două camere ale parlamentului german) la 29 iunie. Pentru intrarea în vigoare a acestora era necesară doar semnătura preşedintelui Joachim Gauck. Cu toate acestea, el a refuzat să le promulge pâna când Curtea Constituţională nu va examina plângerile menţionate.

Reclamaţiile au fost depuse de facţiunea "de stânga" din Bundestag, de Peter Gauweiler, membru CSU, societatea "Mai multă democraţie", de către fostul ministru al justiţiei Herta Daeubler-Gmelin şi de către expertul în drept constituţional Christoph Degenhart.

Acestor plângeri li s-au alăturat 12.000 de persoane, inclusiv Uniunea contribuabililor germani.

Care este principala critică

Principalul motiv invocat de reclamanţi este încălcarea drepturilor parlamentului naţional ca urmare a instituirii ESM şi a noului acord privind disciplina fiscală în UE.

Guvernul cancelarului Angela Merkel spera ca mecanismul de stabilitate, cu un fond de 700 miliarde de euro, să înceapă să funcţioneze de la 1 iulie a.c.. În prezent, există un fond de stabilizare de 250 miliarde de euro, dar aceste resurse financiare nu sunt suficiente pentru a salva zona euro.

Acordul de întărire a disciplinei fiscale vizează prevenirea crizelor financiare în UE. Potrivit documentului, deficitul bugetar al statelor membre ale UE nu ar trebui să fie mai mult de 0,5 la sută din PIB (Produsul Intern Brut).