Geoană promite să falimenteze România

Geoană promite să falimenteze România

Invitat la lansarea de la Milano a candidaţilor PSD care râvnesc să reprezinte diaspora în parlament, Mircea Geoană le-a promis, ieri, românilor din străinătate o "primă de instalare" de 20.000 de euro, dacă se întorc acasă.

Cum numărul românilor din străinătate este estimat la 2-3 milioane, liderul PSD ar avea astfel nevoie de 40-60 de miliarde de euro, în condiţiile în care, în acest an, veniturile bugetare sunt estimate la 20 de miliarde de euro. Geoană a plusat şi cu promisiunea că guvernul, pe care, ipotetic, îl va conduce, le va acorda facilităţi la obţinerea de credite pentru deschiderea unor afaceri.

În cadrul discursului pe care preşedintele social-democrat l-a susţinut, ieri, la Milano, cu prilejul lansării candidaturii a doi dintre aspiranţii la fotoliile de parlamentar pentru diaspora, Mircea Geoană a promis românilor aflaţi peste hotare câte 20.000 de euro dacă se întorc acasă. Preşedintele PSD a spus că statul român trebuie să facă toate eforturile pentru a-şi proteja cetăţenii aflaţi în străinătate şi pentru a-i convinge să revină în ţară.

"Este vina colectivă a politicienilor români din 1989 încoace că nu am fost capabili să creăm acasă condiţiile de muncă, de civilizaţie, de decenţă, şi, într-un fel, drumul către migraţia economică a fost unul impus de condiţiile grele de acasă", social-democratul. 

Geoană a precizat că, în cazul în care PSD va ajunge la guvernare, va pune în aplicare un proiect european pentru tineri.

În acelaşi timp, preşedintele PSD a calificat drept populistă propunerea preşedintelui PDL, Emil Boc, de revizuire a Constituţiei, în sensul instituirii unui Parlament unicameral.

"Şi eu am evocat această posibilitate şi preşedintele Băsescu. Mi se pare o supă reîncălzită. Este o idee care ar trebui pusă în dezbatere publică, alături de ideile noastre şi ale altora, într-un forum constituţional, după alegeri, pentru a putea să vedem care este formula. Sunt şi multe opinii care spun că sistemul bicameral este în continuare util în România", a spus liderul PSD.

"Parlamentul unicameral este un subiect delicat, pentru că în acest moment am făcut deja o schimbare importantă a sistemului electoral. Eu mai degrabă aş fi tentat să văd cum funcţionează Parlamentul ales pe sistem uninominal pentru a putea să vedem dacă într-adevăr acest nou tip de alegere al parlamentarilor români aduce un salt în calitatea muncii şi responsabilitatea parlamentarilor faţă de electoratul român. Abia după aceea putem să ne uităm dacă este nevoie de un Parlament unicameral sau bicameral", a declarat Geoană.

Ne puteți urmări și pe Google News