Geoană: „Cum mama mă-sii a reuşit Băsescu să câştige?”

Geoană: „Cum mama mă-sii a reuşit Băsescu să câştige?”

Liderul PSD a acceptat ieri, oficial, să intre în cursa pentru Cotroceni, convins că românii s-au săturat de actualul preşedinte.

Mircea Geoană a fost desemnat candidatul PSD pentru Cotroceni. Comitetul Executiv al social-democraţilor a aprobat ieri, în unanimitate şi cu aplauze, o rezoluţie prin care recomandă Consilului Naţional să-l valideze pe Mircea Geoană drept candidat pentru preşedinţia României.

„Teoretic, lista rămâne deschisă, dar practic decizia de azi clarifică lucrurile. Mă pregătesc să candidez şi sunt convins că, cu multă muncă şi cu puţin noroc de la Dumnezeu şi de la români, voi fi viitorul preşedinte al României”, a declarat Geoană. Consiliul Naţional va fi organizat după Paşte şi va prefaţa Congresul, forul unde PSD îşi va valida candidatul.

Năstase a aruncat prosopul

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia PSD a fost precedată de anunţul oficial al lui Adrian Năstase de retragere din competiţia pentru Cotroceni. În acest fel, Mircea Geoană a rămas singurul pretendent la statutul de prezidenţiabil. Năstase şi-a justificat renunţarea la intenţia de a candida, exprimându-şi nemulţumirea faţă de participarea PSD în coaliţia de guvernare cu PDL şi Traian Băsescu.

Mai mult, el şi-a dat seama că nu are nicio şansă să fie desemnat şi mai ales că PSD nu este dispus să accepte condiţia sa: să iasă de la guvernare. În ultimele săptămâni a devenit clar că Mircea Geoană este preferat de organizaţiile judeţene. Recent, la Poiana Braşov, organizaţiile PSD din Transilvania l-au votat, în unanimitate, candidat la preşedinţia României. Acelaşi lucru se întâmplase şi la Iaşi, la o întâlnire a organizaţiilor din Moldova. Geoană şi-a pregătit minuţios sprijinul astfel că, la şedinţa de ieri, rămăsese ca liderii câtorva organizaţii mai reprezentative să-l propună în mod oficial. Acest scenariu s-a concretizat şi, după ce Dâmboviţa, Vrancea, Cluj şi Buzău i-au ridicat mingea la fileu, Geoană a acceptat. În discursul său, el s-a angajat că îl va bate pe Băsescu pentru că românii s-au săturat de un preşedinte de acest tip.

Geoană şi-a încheiat speach-ul cu o întrebare retorică: „Cum mama mă-sii a reuşit Băsescu să câştige acum cinci ani?”. Deşi era de faţă, Adrian Năstase nu a considerat necesar să expună din nou teoria propriei sale înfrângeri, anume că Băsescu a câştigat prin fraudă şi prin şantaj.

Cel mai înfocat avocat al candidaturii lui Geoană s-a arătat Marian Vanghelie. „Pe domnul Geoană îl va aştepta soarta că va trebui să stea 10 ani la Cotroceni. Domnul preşedinte are susţinere în totalitate, inclusiv de la Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Îi condiţionăm lui Mircea Geoană să-l bată pe Traian Băsescu foarte bine”, a comentat Vanghelie.

EUROLISTA PSD

Hrebenciuc şi Vanghelie şi-au luat câte un bilet de Bruxelles

PSD a validat ieri lista de eurocandidaţi. Cei mai mulţi dintre actualii europarlamentari au prins din nou bilete pentru Bruxelles. Ordinea pe listă a fost intens negociată de liderii PSD interesaţi să-şi plaseze favoriţii pe locuri eligibile. Cel mai mulţumit a fost Ion Iliescu care a pledat pentru Adrian Severin, Ioan Mircea Paşcu şi Corina Creţu.

Europarlamentarii Rovana Plumb, Daciana Sârbu, Adriana Ţicău şi Victor Boştinaru au prins şi ei locuri eligibile. Viorel Hrebenciuc şi-a plasat şi el un candidat: Minodora Cliveti, pe locul 12, ultimul eligibil. Biletul cu numărul 10 a fost obţinut de Marian Vanghelie pentru Ioan Enciu, fost consilier general al municipiului Bucureşti şi fratele deputatului Aura Vasile.

Baronul Liviu Dragnea a prins locul 11 pentru Viorica Dăncilă. Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului, şi-a impus şi el un om pe listă: Cătălin Ivan, pe locul 9. Pentru PC a fost rezervată poziţia 8, urmând ca Dan Voiculescu să facă o altă propunere după ce Codruţ Şereş a fost respins de Geoană din cauza statutului de inculpat. Printre cei nemulţumiţi că nu au prins locuri de europarlamentar se află baronul de Constanţa Nicuşor Constantinescu.

Acesta a făcut scandal, spunând că filiala Constanţa nu a primit niciun loc deşi este printre cele mai performante din ţara. El a revendicat locul alocat PC şi a motivat că PSD Constanţa a adus mai multe voturi decât conservatorii în toata ţara. Un alt nemulţumit a fost preşedintele PSD Vaslui. Acesta nu a reuşit să o impună pe listă pe soţia sa, actualul europarlamentar Gabriela Creţu. Buzatu a înghiţit în sec însă, fără să pledeze cauza propriei sale soţii.

"Îi condiţionăm lui Mircea Geoană să-l bată pe Traian Băsescu foarte bine.", Marian Vanghelie, Liderul PSD Bucureşti