Generatia asistata

Generatia asistata

Copiii mileniului trei sunt insotiti pas cu pas de "parinti de ocazie": bona, meditatorul, antrenorul sau profesorul de dans.

Parintii pregatesc o noua generatie de copii, in care grijile sunt preluate de bona, meditator sau de profesorii de dans, balet si inot. O generatie care nu se mai chinuieste sa-si faca temele singura, ci primeste totul de-a gata. Din ce in ce mai preocupati de profesie, parintii incep sa-si transfere indatoririle profesionistilor, deveniti parinti de ocazie pentru micuti. Specialistii spun ca exista avantaje si dezavantaje, insa problemele intervin atunci cand parintii uita ca au copii.  

Peste 20 de cereri de bone pe zi

Daca, anul trecut, in Bucuresti erau inregistrate 17 agentii specializate in recrutarea de bone, acum numarul acestora ajunge la 50. Cererea a crescut pentru ca din ce in ce mai multi parinti apeleaza la astfel de servicii. Motive sunt mai multe.

Antoaneta Istrate, managerul agentiei de recrutare bone Antoanette Services, spune ca, in ultimul timp, parintii au renuntat sa mai apeleze la serviciile bunicilor pentru a-si creste copiii si isi indreapta atentia spre profesionisti: „Parintii din ziua de azi considera ca bunicii isi rasfata prea mult nepotii. Asa ca cer ajutorul unei agentii specializate”.

Daca, pana acum, parintii aveau nevoie de  bona pentru copiii de peste 4 ani, in acest moment agentiile inregistreaza o avalansa de cereri pentru nou-nascuti. O explicatie ar fi aceea ca mamele prefera sa se intoarca la serviciu imediat dupa ce au nascut si nu mai stau acasa in concediul postnatal de doi ani.

De asemenea, parintii au inceput sa renunte sa-si dea copiii la camin, pentru ca nu mai au incredere in aceste servicii si se tem pentru sanatatea micutilor. „Noi primim in fiecare zi peste 20 de cereri de bone”, precizeaza Antoaneta Istrate.

Profesia le ocupa parintilor aproape tot timpul

Cosmina Georgescu a nascut acum cateva luni si, imediat, a angajat o bona pentru bebelus. „A trebuit sa ma intorc la serviciu pentru ca, altfel, imi pierdeam jobul. Parintii mei au imbatranit si am considerat ca este mai bine sa apelez la cineva din afara, ca sa nu creasca un razgaiat”.

Cosmin Solea este taticul a doi copii. Spune ca fara bona „ar fi trebuit sa ne lasam carierele la o parte si eu, si sotia”. El afirma ca bona indeplineste rolul de parinte la nivel primar si „suplineste doar artificial afectiunea parintelui”. Recunoaste insa ca acum este foarte linistit fiindca cei doi copii ai sai sunt in siguranta, fiind ingrijiti si supravegheati non-stop.

O alta mamica, Emilia Perta, spune ca fetita ei s-a obisnuit foarte mult cu „tusica” - femeia care are grija de Crina. Emilia intentioneaza sa o pastreze pe femeie pana cand intra fetita la facultate. „Ne ajuta foarte mult. Ea o duce pe Crina la gradinita, ea o aduce, o scoate la plimbare, o hraneste...”.

Meditator inca de la grupa mica

In ultimul timp, pretentiile parintilor cu privire la formarea copiilor au crescut simtitor, desi ei nu mai au timp sa se ocupe de micuti. Astfel ca apeleaza la o alta persoana care le supravegheaza lectiile, dar care ii si pregateste suplimentar. Este vorba despre meditatori, o categorie din ce in ce mai solicitata. Grabiti, parintii cer serviciile unui meditator cand copilul are o varsta frageda.

Cornelia Dascalu mediteaza la limba engleza doi copii de clasa a II-a. „Foarte multi parinti apeleaza la astfel de servicii, eu primesc cereri tot timpul, dar nu am cand sa le onorez”. O alta profesoara, Oana Mihail, spune ca exista parinti care solicita meditatori pentru copiii lor care nu au terminat inca gradinita.

„Ei vor ca acesti copii sa fie geniali. Mi-au cerut sa le invat copilul adunarea, scaderea, alfabetul si sa citeasca cursiv”. Profesorul spune ca nu toti copiii sunt pregatiti mental pentru acest proces, dar parintii vor sa faca din ei „copiii de nota 11”.

„Nu li se acorda atentie la scoala”

O mama care a apelat la serviciile unui meditator pentru baiatul ei spune ca a facut acest lucru pentru ca scoala nu se ocupa indeajuns de pregatirea elevilor: „Nu stiu de ce mai merg copiii astia la scoala, avand in vedere ca nu-i invata nimeni nimic acolo. Baiatul a venit la mine si mi-a spus: „Mami, eu n-o sa ma descurc la Capacitate. Ia-mi un meditator”„.

Acelasi lucru il spune si Mihaela Manaila, care mediteaza mai multi elevi din clasele IV-VIII: „Se plang cu totii ca nu li se acorda atentie la scoala de catre profesori. Apoi, acasa, parintii nu au timp si rabdare sa faca teme cu ei”.

Mihaela face toate temele pentru acasa cu copiii si spune ca se observa clar o diferenta: „Sunt mai siguri pe ei si au rezultate mai bune la scoala”.

Suprasolicitare

Copilul „bun la toate”: inot, dansuri, canto, pian...

Pe langa bone si meditatori, parintii aleg sa-si dea copiii la diverse activitati artistice si de petrecere a timpului liber, pentru a le dezvolta anumite abilitati. O situatie des intalnita este aceea in care copilul urmeaza simultan mai multe cursuri: balet, canto, pian, inot, dansuri si altele.

Managerul unei scoli de balet, Iolanda Petrescu, spune ca micutii care fac cursuri aici mai sunt „angajati” in alte doua-trei activitati de alta natura: „Sunt copilasi de 4-5 ani care, dupa ce termina ora de balet, se grabesc sa ajunga la inot sau la canto. Parintii vor sa-i tina ocupati cu tot felul de optionale, dar nu se gandesc ca micutii pot obosi foarte tare daca ii incarci cu atatea”.

„Trebuie sa selecteze activitatile care se muleaza pe copil”

Adela Iftimie are o fetita de 5 ani, care urmeaza trei cursuri simultan: canto, dansuri, sah. „Izabela este foarte incantata de toate. Ii plac dansurile in mod deosebit”. Mamica Izabelei spera ca fetita sa devina o cantareata de succes: „Are voce, mi-a spus si profesoara”, se mandreste ea.

Psihologul Cristina Levitchi este de parere ca parintele trebuie sa cunoasca aptitudinile copilului, precum si ritmul acestuia: „Pentru inceput, e bine sa incerce mai multe cursuri de acest gen pentru a-i intelege aptitudinile. Dar, apoi, trebuie sa le selecteze pe acelea care se muleaza pe copil, altfel risca sa-l oboseasca sau sa ceara rezultate acolo unde nu este cazul”.

Avertisment

„Parintii uita sa mai petreaca timp cu copiii”

Psihologul Anda Pacurar este de parere ca exista avantaje si dezavantaje ale angajarii unei bone pentru copil. „O bona este preferata bunicilor, pentru ca astfel copilul poate invata sa aiba sarcini si responsabilitati. De obicei, bunicii il rasfata prea mult, le fac toate nazurile si cei mici nu mai fac diferenta intre ce pot sa primeasca si ce nu.” Problema intervine atunci cand parintii uita sa mai petreaca timp cu copiii lor. Ii lasa exclusiv in grija bonei si, cand vin obositi de la serviciu, nu mai vorbesc si nu se mai joaca cu ei. Iar copiii vor resimti asta in dezvoltarea lor”.

Ne puteți urmări și pe Google News