Generatia 2000 merge la scoala

Generatia 2000 merge la scoala

Peste 220.000 de copii, cei mai multi nascuti in anul 2000, intra astazi in clasa I. Multi dintre reprezentantii acestei generatii tasteaza la calculator de la varsta la care au inceput sa lege primele propozitii, iar unii vor pune in ghiozdan, pe langa penar, si un telefon mobil.

Pe langa accesul la aceste tehnologii, formarea lor va fi influentata insa fundamental de parinti, ramasi putin in urma vremurilor, dupa cum observa specialistii.

„Depinde ce vrem pentru a-i ajuta sa evolueze catre ceea ce noi numim normalitate. Gasim la ei preocupari noi, inclusiv sexuale, la varste la care nu se intampla nici in adolescenta. Parintii nu au prins spiritul vremii, nu reusesc sa-i stimuleze pe copii, nu sunt pregatiti sa stea de vorba cu ei”, considera Margareta Modrea, profesor psiholog la Cabinetul de asistenta psihopedagogica al Colegiului National „Al.I. Cuza” din Focsani.

Ca o trasatura specifica ultimelor generatii de liceu pe care le-a urmarit, psihologul mentioneaza neincrederea, chiar si in ceea ce priveste viitorul apropiat. „Sunt tentati de tot felul de experiente, de tot ce inseamna adrenalina. De aceea, au prins si evolutiile tehnologice, fiind interesati de ele”, explica ea.  

Clasa I, un baubau pentru putini

Micutii care acum au varsta scolara au fost familiarizati deja cu limbile straine si cu computerul, stiu in general lucruri pe care parintii lor au ajuns sa le cunoasca la varste mai inaintate. De aceea, primele zile de scoala ar putea sa li se para plictisitoare, cred parintii.

„Eu am mers la scoala la 6 ani si 7 luni, ca asa era moda pe vremea lui Ceausescu, chiar daca nu stiam sa scriu sau sa fac socoteli. Acum am facut consiliu de familie si l-am ascultat si pe copil, am luat in calcul si inaltimea lui si l-am inscris la scoala”, spune Crina despre baietelul ei, care va implini 7 ani in octombrie

. Andrei stie sa scrie si sa citeasca pentru ca a invatat in grupa pregatitoare de la gradinita. Tot de acolo stie sa utilizeze computerul si cateva cuvinte in engleza. Mama lui spera sa nu se plictiseasca la scoala, mai ales cand va repeta lucrurile invatate la gradinita.

Si Andreea din Bucuresti crede ca fetita ei de 7 ani fara patru luni se va descurca foarte bine la scoala pentru ca stie mult mai multe decat ajunsese ea sa cunoasca la 7 ani. Sta pe internet, citeste enciclopedii pentru copii. „Clasa I este un baubau doar pentru copiii ai caror parinti sunt speriati sa-i dea la scoala”, precizeaza Andreea.

Carmen spune ca „exista diferente nete intre copiii care merg la gradinita si cei care merg direct la scoala dupa ce au fost crescuti de o bona, bunica”. „Copiii crescuti in colectivitate sunt mai putin emotivi, mai dezghetati, mai avizi de informatie”, adauga Carmen, facand referire la Horia, care incepe astazi clasa I.

GENERATIA ‘80

> au avut acces la calculatoare incepand din adolescenta, iar la internet - la sfarsitul anilor ‘90. Si atunci insa, la internet cafe-uri sau in scoli

> au facut cunostinta cu telefoanele mobile in timpul anilor de liceu

> s-au familiarizat mai greu cu limbile straine: au invatat engleza si cu profesori nespecializati

> in primii ani de gimnaziu au putut urmari un singur post de televiziune, cel national

> materialele de studiu erau mai putin variate, uneori prea putin „jucause”

GENERATIA 2000

> se joaca pe calculator incepand de la 3 ani, in numeroase locuinte gasindu-se, in prezent, un computer

> unii dintre ei folosesc deja telefoanele mobile

> stiu din gradinita cuvinte in cel putin o limba de circulatie internationala, in special engleza sau franceza

> in casele lor exista cel putin doua televizoare, cu acces la zeci de canale romanesti si internationale

> au acces la numeroase carti si enciclopedii adaptate pentru varsta lor, bogat ilustrate

SCHIMBARI

La liceu pe baza de teze cu subiect unic

Anul scolar care incepe astazi pentru cei circa 3,5 milioane de elevi aduce noi schimbari. Cea mai importanta este modificarea modului de intrare la liceu, care se va face numai pe baza notelor din gimnaziu si ale tezelor cu subiect unic. Daca noua lege a invatamantului va trece de parlament, din toamna anului 2008, copiii ar putea merge la scoala de la 6 ani, in grupa pregatitoare, si ar putea termina gimnaziul dupa clasa a IX-a.

Invatamantul primar. Copiii care urmeaza clasele I-IV nu trebuie sa se astepte la schimbari. Ei vor fi notati in continuare cu calificative, si nu cu note. De asemenea, programa scolara se anunta la fel de stufoasa.

Gimnaziu. Daca pentru cei din clasele a V-a si a VI-a nu intervin modificari, nu acelasi lucru se poate spune despre colegii lor mai mari. Astfel, cei de-a VIII-a vor fi prima generatie care nu vor mai sustine Teste Nationale, ci vor intra la liceu numai pe baza tezelor cu subiect unic (50%), sustinute in acest an scolar, si a mediilor din gimnaziu (50%).

Durata fiecarei teze cu subiect unic va fi de doua ore si va exista un interval de cinci zile in care profesorul care preda la clasa are obligatia sa analizeze, impreuna cu elevii, lucrarile si notele obtinute. Scolarii de clasa a VIII-a vor da teze la limba si literatura romana, matematica si geografie sau istorie, la alegere.

Elevii apartinand minoritatilor nationale vor sustine o proba de limba si literatura materna. Si cei din clasa a VII-a vor sustine teze cu subiect unic, la limba si literatura romana, matematica, respectiv limba si literatura materna, pentru elevii apartinand minoritatilor nationale.

Liceu. In ceea ce priveste Bacalaureatul, s-a decis ca subiectele sa se afiseze pe internet cu o luna mai tarziu fata de 2007, si anume pe 1 martie 2008.

Gradinita. Prescolarii vor incepe si ei gradinita, in cazul in care urmeaza cursurile unei unitati de stat. Cele mai multe gradinite particulare au venit in sprijinul parintilor si si-au deschis portile de la 1 septembrie.

Festivitati. Presedintele Traian Basescu nu participa la nicio festivitate de deschidere a anului scolar. Premierul Calin Popescu-Tariceanu merge, de la ora 10.00, la Scoala nr. 1 din Mogosoaia, judetul Ilfov, iar ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, viziteaza opt scoli din judetul Iasi.

REPERE

Calendarul anului scolar

> 17 septembrie 2007, inceputul semestrului I

> 29 octombrie-4 noiembrie 2007, vacanta pentru invatamantul primar si prescolar

> 22 decembrie 2007-6 ianuarie 2008, vacanta de iarna

> 2-10 februarie 2008, vacanta intersemestriala

> 11 februarie, inceputul semestrului II

> 26 aprilie-4 mai 2008, vacanta de primavara

> 6 iunie 2008, ultima zi de cursuri pentru clasa a VIII-a

> 14 iunie, inceputul vacantei de vara

Ne puteți urmări și pe Google News