UPDATE. Toate partidele politice importante din România au membri care au beneficiat din partea Ministerului Apărării Naţionale, în diverse perioade din ultimii 22 de ani, de avansări în grad de ofiţer, la modul excepţional, fără ca aceştia să aibă vreun merit militar. Chiar şi reprezentanţii minorităţilor în Parlament nu s-au dat înlături de la decorări gratuite. Beneficiarii acestor grade sunt foşti sau actuali deputaţi, senatori, miniştri, prim-miniştri sau pur şi simplu oameni importanţi cu relaţii foarte mari.
O parte dintre cei decoraţi nemeritat au primit gradele înainte de 1989, lucru care ridică suspiciuni. EVZ a publicat în exclusivitate lista completă cu cei mai importanţi politicieni din România, care au ajuns ofiţeri de rang înalt mult mai repede decât militarii de carieră. În ediţia din 30 iunie, Evenimentul Zilei a prezentat, în exclusivitate, lista completă a ofiţerilor din politica românească.
 MApN reacţionează
Potrivit MApN, Comisia cu atribuţii în verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintare în grad a militarilor în rezervă, în perioada 2010-2012, a finalizat verificarea acordării gradelor militare în anul 2012, respectiv 2011.
În cursul anului 2012 au fost 205 cazuri de avansări sau acordări de grade în rezervă, din care 19 situaţii de acordare de grade în rezervă, din care 16 nu îndeplinesc condiţiile legale, reprezentând 84,2% din total, iar 186 de situaţii de înaintări în grad în rezervă, din care 77 nu îndeplinesc condiţiile legale, reprezentând 41,4% din total.
În cursul anului 2011 au fost 1.257 de cazuri de avansări sau acordări de grade în rezervă, din care 534 de situaţii de acordare de grade în rezervă, din care 426 nu îndeplinesc condiţiile legale, reprezentând 79,7% din total, iar 723 de situaţii de înaintări în grad în rezervă, din care 316 nu îndeplinesc condiţiile legale, reprezentând 43,7% din total.
Verificări până în 1990!
În toate situaţiile a fost constatată nerespectarea condiţiilor prevăzute în Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Ministrul apărării naţionale a dispus ca perioada de verificare a gradelor să fie extinsă până în anul 1990. În listele de la MApN apar inclusiv psihoterapeutul Aliodor Manolea, care în 2011 din căpitan a devenit colonel, dar şi analistul Bogdan Chirieac, ajuns de la caporal la colonel.
Printre alte nume care apar pe listele MapN mai figurează primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală (de la locotenent la căpitan), senatorul independent Chirvăsuţă Laurenţiu (de la locotenent-colonel, la colonel), fostul primar de Botoşani Cătălin Flutur (de la sublocotenent la colonel), dar şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur (de la locotenent-colonel la colonel).
Avansări la grămadă!
Pe listele din 2011 mai apare fostul şef al ANI, Cătălin Macovei (de la maior la locotenent-colonel), fostul secretar de stat în Ministerul Muncii, Nicolae Ivăşchescu (de la locotenent-colonel la colonel), fostul şef al TVR, Alexandru Lăzescu (de la locotenent la colonel), senatorul UNPR Ovidius Mărcuţianu (de la sublocotenent la locotenent-colonel), deputatul Eugen Nicolicea (de la locotenent-colonel la colonel).
De asemenea, procurorul şef al DIICOT, Codruţ Olaru, a fost avansat de la gradul ca caporal, la cel de locotenet colonel. Ulterior, i-au mai fost acordate grade în rezevă ajungând colonel.
Pe lista MApN mai apar primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc (de la locotenent la colonel), deputatul Cezar Preda (de la locotenent la colonel), fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon (de la locotenent la colonel), actualul primar de la Slatina, Darius Vâlcov (de la sublocotenent la maior).
Deputatul Nicolae Păun, de la soldat la lt.-col!
Şi fostul director Metrorex, Gheorghe Udrişte, a obţinut gradul militar de colonel, după ce fusese locotenent. Totodată, în 2011 au mai fost acordate grade şi fostului ministru de Finanţe, Bogdan Drăgoi (absolvent de studii superioare devenit maior), deputatului Nicolae Păun (de la soldat la locotenent colonel), senatorului PDL Ion Ruşeţ (de la caporal la colonel) şi deputatului PDL Alin Trăşculescu (de la fruntaş la locotenent-colonel).
De asemenea, în lista înaintărilor în grad în rezervă din 2012 mai apar fostul preşedinte al CJ Iaşi, Constantin Simirad, care din sublocotenent a devenit colonel, dar şi fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteraş, devenit din locotenent-colonel, colonel.

  • VEZI AICI LISTA CU PERSOANELE CARE AU FOST ÎNAINTATE ÎN GRAD, ÎN 2011
  • VEZI AICI LISTA CU PERSOANELE CARE AU FOST ÎNAINTATE ÎN GRAD ÎN 2012
  • VEZI AICI LISTA CELOR CARE AU PRIMIT GRADE ÎN REZERVĂ, ÎN 2011
  • VEZI AICI LISTA CELOR CARE AU PRIMIT GRADE ÎN REZERVĂ, ÎN 2012

CITIŢI ŞI:EXCLUSIV.

  • Armata din Parlament: Lista completă a ofiţerilor din politica românească
  • Ponta şi Antonescu au fost şi ei avansaţi, în rezervă, la grad de ofiţer
  • Generalul Oprea lămureşte misterul avansării "colonelului Turcescu"
  • MAPN recunoaşte că a fost o eroare în cazul "Turcescu-colonel"
  • Dobriţoiu minte! Onţanu a fost făcut general de PNL!
  • Toate gradele la control!