Evenimentul Zilei > Actualitate > Gelozia, parte a cuplului
Gelozia, parte a cuplului

Gelozia, parte a cuplului

Acest sentiment apare când respectul şi cooperarea lipsesc.

Dacă un bărbat întoarce capul după soţia ta sau o femeie îi aruncă ocheade soţului este chiar indicat să foloseşti anumite formule de gelozie de genul: „Iubito, dacă nu sunt atent, te fură…“ sau „Iubitule, faci ravagii printre femei…“. Acestea vor fi percepute ca semne de afecţiune, de laudă şi vor avea un efect pozitiv.

Dar când gelozia începe să doarmă
cu tine, să ia masa cu tine şi să te invite chiar şi la o cafea, atunci înseamnă că ai un musafir nepoftit în casă.

„Gelozia apare într-un cuplu atunci
când respectul şi cooperarea – caracteristici esenţiale ale relaţiei – lipsesc. Este o dovadă de neîncredere, care duce la erodarea relaţiei“, spune Anda Păcurar, psihoterapeut.

Ea subliniază că unul dintre parteneri
poate avea un comportament mai dezinhibat, fapt care poate cauza manifestarea geloziei din partea celuilalt. „Fiecare are un stil propriu de viaţă, iar dacă nu este acceptat, partenerul dezinhibat va încerca să găsească soluţii «creative»: se va ascunde, va minţi pentru a nu da motive de gelozie“, explică psihoterapeutul Anda Păcurar.

Nu sunt suficient
de frumoasă pentru el

Gelozia se naşte pur şi simplu din
imaginaţie, plecând de la neîncrederea în propria persoană: nu sunt suficient de frumoasă pentru el, de slabă, de inteligentă, de senzuală, de veselă… deci va căuta în altă parte ceva care să-l satisfacă. Persoana geloasă este atât de sigură că partenerul va căuta în altă parte satisfacţie, încât în mintea ei încep să se deruleze scene în care partenerul înşală. În acest punct, gelosul începe să adune probe: caută prin e-mailurile partenerului, prin telefon, buzunare, geantă, îl sună de o sută de ori pe zi, îl verifică la serviciu.

Şi chiar dacă nu găseşte nicio dovadă, persoana geloasă este atât de convinsă că partenerul o înşală, încât orice i-ar spune acesta nu are nicio valoare.

Soluţia: comunicare
fără ocolişuri

Gelozia nu este o boală. Dacă vrei într-adevăr ca mariajul tău să devină armonios, atunci o poţi învinge. „Cheia pe care tu o ai este comunicarea deschisă şi fără ocolişuri“, afirmă psihologul Ovidiu Brazdău.

Dacă te deranjează ceva, spune-i
partenerului şi stabileşte împreună cu el câteva reguli.

„Dacă a greşit, nu-l pune la zid! Încearcă
să găsiţi, împreună, soluţii. Este recomandat să nu tragi concluzii pripite, indiferent de situaţie. Înainte de a reacţiona, cere-i explicaţii partenerului. Şi încă ceva: gelozia nu trebuie să te stânjenească. Vorbeşte-i celuilalt despre sentimentele tale. În fond, încrederea se clădeşte în timp şi cu răbdare“, explică Ovidiu Brazdău.

CAZ


Colega de serviciu, himera din patul soţului


Alina şi Ştefan, căsătoriţi, vin la cabinetul
de psihoterapie. Ştefan consideră că soţia are o problemă de gelozie. Alina crede că soţul este preocupat de sex şi de femei. Ea era extrem de curioasă să afle potenţialele relaţii ale soţului cu colegele lui, motiv pentru care dorea să ştie dacă acestea sunt mai atrăgătoare, dacă ies la restaurante şi ce cluburi frecventează. La un moment dat, a considerat că o colegă este foarte apropiată de soţul ei. Această femeie ajunsese să-i otrăvească timpul, mintea şi sufletul. Era atât de convinsă că soţul are o relaţie cu colega încât orice ar fi zis acesta, oricât s-ar fi străduit să-i demonstreze că nu-i aşa, nu mai avea nicio importanţă. Colega-himeră din mintea soţiei devenise membru al familiei. Prin psihoterapie, ambii soţi au prins încredere unul în altul, iar excesele de gelozie ale soţiei au scăzut treptat.

Sursa: studiu de caz al
psihoterapeutului Claudiu Ganciu