Geanta este plasată de multe ori între grani- ţa dintre un accesoriu util, în care ne depozită m telefonul mobil, portofelul sau fardurile, şi accesoriul care trebuie să ne avantajeze fizic şi să completeze cu gust ţinuta noastră.

Iar moda ultimilor ani a demonstrat că, pe lângă utilitatea acesteia, geanta trebuie aleasă şi în funcţie de conformaţia noastră şi de propriul stil vestimentar.

Creatorul de modă Mihai Albu declară că pentru colecţiile sale merge în două direcţii: „Nu pot spune că mă interesează foarte mult ce se poartă. Creez genţi în stilul meu, iar pentru acest sezon recomand genţile plic, fie ele cartonate, de toate dimensiunile, sau genţile supradimensionate. Ca materiale, recomand suprapunerea sau alăturarea de diverse texturi, cât şi modelele accesorizate“.

Texturi şi culori. Geanta plic în modele colorate, din material textil ori piele, cu imprimeuri florale sau simplă, a apărut deja şi în colecţiile designerilor autohtoni. Acest model îl poţi purta la o rochie elegantă sau la un costum, într-un cadru oficial, la o petrecere cu etichetă.

Pentru modelele XXL, alege croieli simple, dar din materiale speciale, cu imprimeuri tribale sau motive geometrice, în culori puternice şi combinaţii de imprimeuri. Nuanţele metalizate revin în trend, iar modelele retro, de mari dimensiuni, cu toartă din lemn sau din rafie sunt de asemenea o alegere inspirată.

Giuseppe Stefanel, directorul brandului Stefanel, afirmă că anul acesta femeia trebuie să adopte un look feminin, simplu şi senzual, cu accesorii în culori neutre. „Genţile mari, împletite, din vinil şi materiale rustice amestecate, cât şi modelele cu imprimeuri şi cu tigheluri ar trebui purtate sezonul acesta“, recomandă Stefanel.

TOP

Modelele cele mai extravagante

Revista americană „Forbes“, a întocmit un top al celor mai extravagante genţi din lume. Primele trei locuri ale acestui clasament sunt următoarele:

Locul I – Modelul Chanel „Diamond Forever“, din piele de crocodil şi încrustată cu 300 de diamante de 18 carate. Preţ: 260.150 de dolari.

Locul al II-lea – Modelul Hermes „Crocodile Birkin“, din piele de crocodil şi cu diamante de 10 carate încrustate în aur alb. Preţ: 120.000 de dolari.

Locul al III-lea – Modelul Leiber „Precious Rose“, o geantă în formă de trandafir, încrustată în totalitate cu diamante şi safire. Preţ: 92.000 de dolari.

RECOMANDĂRI

Cum să alegi

> „Nu confunda geanta plic de seară cu cea de zi; pentru zi, alege modele simple“, te sfătuieşte Mihai Albu.

> Dacă alegi un model cu imprimeu colorat, nu opta pentru acelaşi imprimeu şi pentru hainele tale. Vei obţine un look foarte încărcat.

> Nu asorta niciodată genţile din rafie sau bumbac la un costum din stofă elegant. Acest model de geantă merge perfect la o vestimentaţie compusă din materiale uşoare, precum in, bumbac, mătase sau voal.

> „Alege ţesături lucioase şi transparente îmbinate cu in şi bumbac, mai rustice, şi asortează o geantă simplă din material textil“, spune Giuseppe Stefanel.

> Reţine că asortarea genţii cu pantofii nu mai este un lucru obligatoriu, ba din contră, diferenţa dintre cele două componente a devenit un aspect la modă.