Echipa naţională feminină de handbal a României s-a făcut de râs la turneul preolimpic de la Lyon. Plecată în Franţa cu obiectivul declarat de a se califica la Jocurile de la Londra, selecţionata antrenată de Radu Voina şi-a luat adio de la Olimpiadă după disputarea primelor două partide.

În primul meci din cadrul turneului preolimpic, tricolorele au cedat, vineri, în faţa Franţei, scor 19-24. Apoi, o zi mai târziu, româncele au fost surclasate de Muntenegru, care s-a impus la o diferenţă de 11 goluri: 34-23. În ultimul meci al întrecerii, România a învins ieri cu greu Japonia, scor 28-26.

"Radu Voina şi-a terminat mandatul"

Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, s-a făcut foc şi pară după ce naţionala României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de vară de la Londra. Conducătorul forului de specialitate a făcut cale întoarsă în ţară după meciul cu Muntenegru şi a anunţat că Radu Voina nu va mai rămâne selecţionerul echipei feminine a României.

"Radu Voina şi-a terminat mandatul şi nu va mai continua la naţională. În locul lui vrem să numim un antrenor străin, pentru că el va aduce o altă mentalitate. Dacă vom opta, totuşi, pentru un selecţioner român, nu vom mai accepta ca el să se ocupe în acelaşi timp şi de o echipă de club, ca până acum. Deocamdată, n-am niciun nume pe listă. Voi discuta cu membrii Comisiei Tehnice şi vom vedea ce soluţii vom găsi", a declarat Cristian Gaţu ieri, pentru EVZ.

Radu Voina a preluat naţionala feminină de handbal a României în 2008, înlocuindu-l pe banca tehnică pe Gheorghe Tadici. Singura performanţă notabilă a lui Voina o reprezintă medalia de bronz câştigată la Campionatul European din 2010.


Radu Voina a țipat degeaba la jucătoarele sale
FOTO: Codrin Prisecaru

"Dacă nici într-un meci atât de important, cum a fost cel cu Muntenegru, nu am făcut ce trebuia, ce mai e de spus? Atitudinea unor jucătoare cu experienţă, nu dau nume, a fost dezamăgitoare, de vacanţă."
Radu Voina, selecţionerul echipei feminine de handbal a României

"N-am văzut motivaţie"

Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, a pus tunurile şi pe jucătoare, după ratarea calificării la Olimpiada de la Londra.

"Nu mă aşteptam ca naţionala României să aibă o prestaţie aşa de slabă, mai ales în meciul cu Muntenegru. La unele jucătoare n-am văzut niciun pic de voinţă, de motivaţie! Probabil că doar au citit şi ele prin ziare că visul oricărui sportiv este să participe la Olimpiadă, pentru că pe teren n-au demonstrat asta! M-am supărat aşa de rău că nici n-am mai stat la meciul cu Japonia, am plecat spre ţară imediat după jocul cu Muntenegru. Categoric, se impun nişte schimbări după acest eşec, este nevoie de o reconstrucţie a echipei naţionale", ne-a spus ieri Cristian Gaţu.