Evenimentul Zilei > Actualitate > Gata, e oficial: mască obligatorie în spaţii deschise! De când, de ce, unde, cum?
Gata, e oficial: mască obligatorie în spaţii deschise! De când, de ce, unde, cum?

Gata, e oficial: mască obligatorie în spaţii deschise! De când, de ce, unde, cum?

Purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise a devenit obligatorie de miercuri în regiunea spaniolă Catalonia.

S-a ajuns la această măsură din cauza creşterii numărului de cazuri de COVID-19, conform reprezentantei executivului catalan, Meritxell Budo.

Budo a completat că măsura a fost adoptată miercuri de autorităţile regionale de apărare civilă.

Un decret adoptat de guvernul central de la Madrid stabileşte că măştile sunt obligatorii în spaţii deschise dacă nu poate fi menţinută distanţa de cel puţin 1,5 m.

În acest context, aproximativ 210.000 de oameni din regiunea catalană Segria, unde este situat oraşul Lleida, au revenit sâmbătă la măsurile de izolare.

Urmează cel puţin două săptămâni în care localnicii vor putea trece de punctele de control ale poliţiei doar pentru a merge la locurile de muncă.

Totodată, pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, autorităţile locale le-au recomandat oamenilor să limiteze cât mai mult întâlnirile.

Juraliştii din Spania au relatat că în Segria majoritatea noilor cazuri au provenit din ferme, aziluri şi o zonă rezidenţială.

Amintim că Spania se numără pintre cele mai afectate ţări din Europa din cauza pandemiei, care a cauzat peste 28.000 decese şi 250.000 de cazuri de infectare cu Covid-19.

Cu privire la obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţii deschise, amintim că la 6 iulie, un grup de experți a intrat în dispută cu reprezentanții OMS.

Tema răspândirii noului coronavirus în spații închise a aprins dezbaterea între cele două tabere.

Experții susțineau că persoanele aflate în spații închise şi care nu se protejează cu măști, riscă să contacteze noul coronavirus din aer.

În replică, Organizația Mondială a Sănătăţii a subliniat că nu sunt dovezi în acest sens. 239 de experți și specialiști au semnat un document, pe care l-au înaintat OMS.

Ei atrag atenția că noul coronavirus circulă prin aer în spaţiile închise şi îi contaminează pe cei care nu sunt protejaţi.

În sprijinul celor semnalate, specialiştii din 32 de ţări vor publica un studiu ştiinţitic din care reiese că noul coronavirus circulă prin încăperi.

Având în vedere că virusul este dus mai departe de aerisiri şi sisteme de ventilaţie, infectându-i pe cei care nu se protejează, specialiştii au propus o soluţie.

Recomandarea lor este ca ventilaţia în locurile publice închise să fie folosită într-o măsură foarte mică, iar purtatul măștii în interior să fie obligatoriu.

OMS susţine că nu există dovezi că particulele de coronavirus ajunse în aerul din baruri, restaurante, şcoli, săli de cazino sau biserici pot infecta persoanele care nu poartă mască.

Acelaşi grup de cercetători contestă OMS şi în privinţa pacienţilor asimptomatici. OMS consideră că sunt rare cazurile când asimptomaticii au transmis virusul mai departe.

De cealaltă parte, mai multe organizații atrag atenția că asimptomaticii sunt cei care îl transmit cel mai uşor.

sursa: Agerpres

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: