Zidul Casei Poporului, pus la pământ în trei săptămâni

Zidul Casei Poporului, pus la pământ în trei săptămâni

Cu un excavator performant, o echipă serioasă poate dărâma zidul din jurul Palatului Parlamentului în două-trei săptămâni.

Propunerea de dărâmare a zidului a fost făcută anul trecut de ministrul Turismului, Elena Udrea.

Timpul de care ar avea nevoie echipa de demolare este mult mai scurt decât cel de care au avut nevoie constructorii pentru a-l zidi, spune Alexandru Dobre, preşedinte de onoare al ARACO. La vremea construcţiei zidului, Alexandru Dobre era adjunct al Ministrului Construcţiilor şi a supravegheat realizarea părţii dinspre staţia de metrou Izvor.

Echipele au avut nevoie de aproape trei luni pentru a ridica zidul din jurul Case poporului. Fundaţia a fost turnată la o adâncime de 80 de centrimetri, iar zidul a fost ornat cu aplicaţii speciale, făcute din ciment alb. Acest material este mai puţin rezistent la intemperii, astfel că multe dintre aceste aplicaţii s-au deteriorat.

Dacă s-ar fi intervenit la timp, micile fisuri apărute în zid ar fi putut fi remediat destul de ieftin, cu o apă de ciment, consideră preşedintele de onoare al ARACO. Acum, recondiţionarea zidului ar costa câteva milioane de euro, dacă s-ar urma „aceleaşi reţete ca înainte”.

600.000 de euro pentru demolare

Dărâmarea zidului şi transportarea deşeurilor ar costa mai puţin, aproximativ 500-600.000 de euro, apreciază Alexandru Dobre.

„Dacă se gândesc să dărâme şi fundaţia, costurile vor creşte şi va fi o lucrarea greoaie. Oricum, trebuie pus ceva în loc, fie un gard viu, fie folosiţi stâlpii pentru a crea nişte arcade, cum sunt cele din Herăstrău. Demolarea trebuie făcută pe bata unui plan realizat de un constructor serios, care să ofere şi alternative pentru reamenajarea spaţiului rămas liber”, concluzionează Alexandru Dobre.

Avantaje pentru turism

Deşi a lucrat la construcţia zidului, preşedintele de onoare al ARACO consideră că demolarea lui ar putea aduce creşte atractativitatea turistică a Palatului Parlamentului. În sprijinul afirmaţiilor sale, Dobre dă exemplul palatului regal din Norvegia.

Acesta este amplasat în mijlocul unui parc, iar oamenii se pot plimba liniştiţi şi pot asista la schimbarea gărzii, fără să fie ţinuţi la distanţă de ziduri. Totuşi, asemenea dispozitive pot fi folosite pentru dirijarea turiştilor, în cazul în care sunt organizate evenimente speciale.

Ministrul Turismului Elena Udrea a susţinut anul trecut demolarea gardului care înconjoară Palatul Parlamentului. Liderul PSD Adrian Năstase consideră că nu se justifică demolarea zidului şi că oricum costurile ar fi prea mari.

Ne puteți urmări și pe Google News