Evenimentul Zilei > International > Garda Ungară, renaşterea naţionalismului în estul Europei
Garda Ungară, renaşterea naţionalismului în estul Europei

Garda Ungară, renaşterea naţionalismului în estul Europei

Garda Ungară, înfiinţată anul trecut, este doar unul din recentele tipuri de naţionalism care a cuprins statele est-europene, printre care şi România, cu scopul de a proteja valorile tradiţionale şi moştenirea culturală naţională, titrează astăzi The Los Angeles Times.

Potrivit sursei citate, apariţia acestei grupări de extremă dreapta a îngrijorat Executivul de la Budapesta, organizaţiile pentru apărarea drepturilor minorităţilor şi chiar pe fostul congresman de California, Tom Lantos. Până la sfârşitul anului trecut, aproximativ 600 de membri aderaseră la Garda Ungară iar alte câteva mii au depus cerere de adeziune, potrivit fondatotului mişcării, Gabor Vona.
           
Premierul ungar Ferenc Gyurcsany a calificat gruparea drept "ruşinea Ungariei" şi a cerut autorităţilor judiciare să monitorizeze activitatea mişcării în timp ce procurorul-general al Budapestei cere scoaterea sa în afara legii.
           
Pe măsură ce UE se extinde spre est, curentul naţionalist readuce la viaţă vechi probleme în Ungaria, Bulgaria, Slovacia, România şi alte ţări foste membre ale blocului sovietic care aspiră azi să se alăture Noii Europe, scrie publicaţia americană.
           
Libertatea care a urmat căderii comunismului şi extinsă odată cu aderarea la UE a scos la iveală sentimente antisemite, prejudecăţi şi o opoziţie faţă de imigranţi de care profită mici dar vehemente grupări extremiste. Acestea sunt capabile să gestioneze electoral deziluzia anumitor segmente ale populaţiei care se simt dezavantajate de economia de piaţă şi globalizare.
           
Spectrul antisemitismului este îngrijorător în cercurile din Budapesta, care găzduieşte cea mai mare comunitatea evreiească din estul Europei şi care este tot mai prosperă. Pe de altă parte, garda Ungară reprezintă o ameninţare la adresa minorităţilor, în special a celei rome, discriminată pe întreg teritoriul european, scrie Los Angeles Times. Infracţiunile în care au fost implicaţii etnicii romi au generat reacţii ostile ale ungarilor de care profită extremiştii.
           
Garda Ungară profită, de asemenea, de alte probleme care persistă de foarte mult timp, precum pierderea de către Ungaria a aproape două treimi din teritoriul său la începutul secolului XX, o chestiune sensibilă pentru cetăţenii ungari.

(10:29)

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.