Evenimentul Zilei > Actualitate > Garda Secuiască – o asociaţie culturală?
Garda Secuiască – o asociaţie culturală?

Garda Secuiască – o asociaţie culturală?

Garda Secuiască din Transilvania este organizaţia frăţească a deja celebrei Gărzi Maghiare din Ungaria, care stârneşte amintiri legate de naziştii maghiari din anii treizeci şi patruzeci. Printre obiectivele Gărzii Secuieşti se numără independenţa Secuimii şi aşa zisa rezolvare a problemei romilor.

În România, timp de două decenii, subiectul autonomiei pentru maghiari şi presupusele tendinţe separatiste în rândul minorităţii maghiare au stârnit, periodic, controverse mari. Este vorba de o dezbatere întreţinută în mare parte de cercurile naţionaliste româneşti.

Majoritatea covârşitoare a politicienilor maghiari şi a elitei maghiare a respins constant idei separatiste. Pe de altă parte, există, totuşi, politicieni maghiari din România, ale căror declaraţii alimentează şi ele dezbaterea. Cel mai recent exemplu este comparaţia între Kosovo şi Ţara Secuilor, făcută de László Tökés. În Secuime, apar tot mai mulţi extremişti de dreapta maghiari.

Anul trecut, de exemplu, a fost fondată Garda Secuiască, organizaţie fraţească a deja celebrei Gărzi Maghiare din Ungaria, care stârneşte amintiri legate de naziştii maghiari din anii treizeci şi patruzeci. Printre obiectivele Gărzii Secuieşti se numără independenţa Secuimii şi aşa zisa rezolvare a problemei ţiganilor. Keno Verseck s-a întâlnit cu lideri ai Gărzii Secuieşti şi a încercat să afle detalii. Citiţi mai multe pe Deutsche Welle