Polițiști și inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați au descins ieri la stâna ciobanului din satul Negrea, comuna Schela, situată la câțiva kilometri de municipiul Galați, informează cotidianul local Viața liberă Galați. Anchetatorii dețineau informații că la stâna ciobanului se angajații sunt tratați inuman și ilegal, după ce un tânăr în vârstă de 26 de ani, din Vaslui, care lucra la stână, le-a povestit autorităților calvarul la care a fost supus timp de aproape o lună de zile și ce a pățit când a încercat să fugă.

"În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că tânărul era ţinut fără voia sa la stână să muncească, din 28 august. La data de 7 septembrie, a încercat să fugă, dar a fost găsit pe drum de proprietar, lovit şi adus înapoi. De asemenea, i-au fost luate actele de identitate, telefonul mobil şi îmbrăcămintea de către proprietar, şi forţat să muncească la stână sub supraveghere", a precizat, conform sursei citate, comisarul şef Ştefan Gohoreanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Proprietarul stânei este cercetat penal pentru lovire şi supunere la muncă forţată și va și sancționat de inspectorii de muncă pentru nerespectarea legislaţiei privind angajarea forţei de muncă.

Acesta est cel de-al doilea caz în care la o stână din Galaţi sunt raportate oficial situaţii de abuz şi exploatare prin muncă forţată, după cazul din comuna Frumușița, în care mai multe persoane, inclusiv minori, din Vaslui, Vrancea și Galați au fost racolați și obligați la muncă forțată în condiții de exploatare greu de imaginat pentru secolul în care trăim.Şase persoane au fost condamnate în acel caz pentru lipsire de libertate, supunere la muncă forţată, tâlhărie, complicitate la tâlhărie, furt, distrugere şi viol, la pedepse cuprinse între  3 ani și 7 luni și 7 ani de închisoare.