Un fenomen climatologic foarte rar pentru Europa, „Ice Storm“ (furtuna de gheaţă - n.r.) a avut loc la sfârşitul anului trecut într-o pădure de la marginea Clujului.
Furtuna de gheaţă a doborât sau a rupt mai multe sute de arbori din pădurea Făget. Pe cei câţiva kilometri de drum judeţean care străbate pădurea, urmele furtunii de gheaţă pot fi încă întâlnite la tot pasul.
Ioan Popoviciu, unul dintre clujenii care trece pădurea Făget în fiecare zi, în drum spre casă, spune că a asistat, fără să ştie, la fenomenul care s-a produs la sfârşitul lunii decembrie. „Nu am mai văzut aşa ceva niciodată. Copacii parcă erau îmbrăcaţi în gheaţă şi se puteau auzi cum trosnesc din cauza greutăţii sau din cauza faptului că asupra lor gheaţa exercita o forţă de strângere foarte mare. A doua zi dimineaţa sute de copaci erau rupţi şi crengile erau pe marginea drumului. Am întrebat şi eu pe cei care se pricep şi mi-au zis că este vorba despre o furtună de gheaţă sau «Ice Storm»“, a spus Popoviciu. După dezastru, crengile au fost înlăturate de pe partea carosabilă şi stivuite pe marginea drumului.
Climatologii vorbesc însă despre o raritate pentru România. Conferenţiarul Florin Moldovan, de la Facultatea de Geografie a Universităţii „Babeş- Bolyai“ din Cluj-Napoca, spune că fenomenul de furtună de gheaţă sau „Ice Storm“ se produce atunci când în zonele afectate cad precipitaţii suprară cite, care îngheaţă la contactul cu obiectele foarte reci. Fenomen specific Statelor Unite şi Canadei
„La noi, acest fenomen se întâmplă destul de rar. Este un fenoment specific iernii şi se regăseşte mai des în Statele Unite şi în Canada. Atunci când are loc un fenomen de «Ice Storm», de fiecare dată are loc o răcire anterioară, iar precipitaţiile îngheaţă instantaneu la contactul cu arborii sau cu orice alt obiect“, a spus conferenţiarul Moldovan. „În SUA au fost cazuri când s-a rupt stâlpii de înaltă tensiune sub greutatea gheţii“, a mai spus Florin Moldovan. Un fenomen de acest gen care s-a înregistrat la începutul lunii noiembrie a anului trecut a lăsat fără curent electric aproape un milion de familii care locuiesc în statele din nord-estul SUA.
Directorul Direcţiei Silvice Cluj, Ioan Morar, a declarat că totul se datorează unei furtuni foarte mari. „Ştim ce s-a întâmplat în zonă. A fost o ninsoare mai apătoasă care a îngheţat foarte repede. Acum lucrăm la inventarierea pagubelor, fiind vorba despre câteva sute de metri cubi de masă lemnoasă doborâtă. Pentru noi nu este o pagubă foarte mare deoarece am avut doborâturi de vânt de sute de mii de metri cubi“, a spus Morar.