Furnizorii de gaze au cerut majorări de 25% anul acesta

Furnizorii de gaze au cerut majorări de 25% anul acesta

Furnizorii de gaze naturale cer autorităţilor să majoreze preţurile la consumatorul final cu aproximativ 25% anul acesta pentru a-şi recupera cheltuielile efectuate şi necuprinse în tarife, a declarat, astăzi, deputatul PSD Iulian Iancu.

Potrivit acestuia, furnizorii au propus un grafic de majorare în trei trepte, respectiv cu 5% la 1 aprilie, 9% la 1 iulie şi 7% la 1 septembrie. Având în vedere că majorarea de 9%, respectiv 7%, se aplică la preţul final, creşterea totală a preţurilor ajunge astfel la aproximativ 25%.

"Nu vor sub nici o formă să lase aceste majorări pentru 2012, pentru că este an electoral", a afirmat Iancu.

Conform deputatului, companiile de gaze spun că nu au bani pentru investiţii în modernizarea şi reabilitarea reţelelor. Cele două mari companii GDF SUEZ şi E.ON au până acum cheltuieli nerecuperate de câte 700 milioane de lei, care dacă s-ar transpune în prețuri, ar duce la o creştere de 25%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iancu a mai precizat că 80% din reţele de gaz au durata de viaţă expirată. Autoritățile române s-au angajat față de finanțatorii externi să liberalizeze prețurile gazelor și energiei electrice. Astfel, până în luna septembrie, guvernul va stabili un calendar de eliminare a preţurilor reglementate la energia electrică şi gazele naturale, calendar care se va implementa în perioada 2013-2015.