Fraţii Orban, în campanie fără voie de la Bruxelles

Fraţii Orban, în campanie fără voie de la Bruxelles

Leonard Orban, comisar european, apare într-un videoclip electoral al fratelui său, Ludovic Orban, candidat la Primăria Capitalei.

Comisarul european pentru multilingivsm, Leonard Orban, s-a gândit să-l ajute în campania electorală pe fratele său, Ludovic Orban, candidatul PNL pentru Primăria Capitalei.

Fiind perceput ca un tehnocrat, apare într-un videoclip electoral al lui Ludovic Orban, într-o încercare de a-i transfera fratelui o parte din capitalul său de imagine. Comisarii europeni nu au o interdicţie explicită în ceea ce priveşte implicarea în politică, dar, dacă vor să se implice în campania electorală, trebuie să aibă acceptul preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Accept pe care Leonard Orban nu l-a solicitat, pentru că nu-l consideră necesar. Leonard: nu am nevoie de acceptul lui Barroso Videoclipul este axat pe ideea că Ludovic Orban are „o viaţă legată de Bucureşti“, şi-a „întemeiat familia în Capitală“ şi „alături de fratele său, Leonard Orban, şi-a construit o carieră lucrând în slujba cetăţenilor“. Cuvintele sunt însoţite de imaginea lui Leonard Orban, care nu face niciun fel de declaraţie.

Potrivit Codului de Conduită care le reglementează activitatea, comisarii europeni trebuie să îl informeaze pe preşedinetele Comisiei Europene de o eventuală implicare în campania electorală, iar acesta va lua o decizie în funcţie de particularităţile cazului. Contactat de „Evenimentul zilei“, Leonard Orban susţine că situaţia sa nu poate fi încadrată la capitolul implicare în campania electorală. „Nu cred că am nevoie de autorizarea preşedintelui Barroso pentru ca Ludovic Orban să spună că este fratele meu. Nu am niciun fel de implicare în campania electorală din România“, ne-a spus comisarul european.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, Ludovic Orban, candidatul PNL la Primăria Capitalei, nu vede nimic neobişnuit în folosirea imaginii unui comisar european în campanie.

„Este un clip biografic, este vorba de fratele meu. Cum să se implice în campanie? E un clip biografic care reflectă o realitate. Nu spune votaţi-l pe Ludovic Orban“, este varianta liderului PNL. Ludovic a vrut să-şi ţină fratele departe de politică

Până la această campanie electorală, Ludovic Orban a făcut eforturi să-şi ţină fratele departe de viaţa politică românească.

Imediat după nominalizarea lui Leonard Orban drept comisar european, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a încercat să-i ofere şi carnetul de partid. „El este liberal, n-a ascuns acest lucru şi voi fi foarte încântat când se va înscrie în PNL“, a fost invitaţia lansată de Tăriceanu. Proaspătul comisar european a evitat să-l contrazică frontal pe şeful guvernului, spunând doar „nu comentez această afirmaţie, pentru că eu nu am auzit-o“. În schimb, Ludovic Orban a fost mai tranşant: „Leonard nu are apartenenţă politică şi până acum nu i-a cerut nimeni să fie membru PNL. Nu cred că va opta pentru vreun partid politic“.

COMISARUL ŞI ETICA

Ce spune Codul de conduită Codul de conduită al comisarilor europeni menţionează că orice membru al executivului UE trebuie să-l informeze în prealabil pe preşedintele Comisiei cu privire la intenţia sa de a participa într-o campanie şi la rolul pe care îl va juca în respectiva campanie. Documentul nu face referire la folosirea imaginii unui comisar în clipurile electorale ale politicienilor din statele membre. Mai mulţi comisari europeni s-au implicat, în anumite momente, în campania electorală din ţările lor de provenienţă. Printre aceştia, chiar preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a trimis în 2005 un mesaj de susţinere pentru fostul său Partid Social Democrat, de dreapta, din Portugalia. Gestul a fost aspru criticat de parlamentarii de stânga, care l-au acuzat pe Barroso că a afectat independenţa Comisiei.