Evenimentul Zilei > Actualitate > Chiulul lui Antonescu a ajuns până în presa germană. VEZI portretul liderului liberal, schiţat de Frankfurter Allgemeine Zeitung
Chiulul lui Antonescu a ajuns până în presa germană. VEZI portretul liderului liberal, schiţat de Frankfurter Allgemeine Zeitung

Chiulul lui Antonescu a ajuns până în presa germană. VEZI portretul liderului liberal, schiţat de Frankfurter Allgemeine Zeitung

"Are o strângere de mână moale", practică un discurs anti-occidental şi ţine cu orice preţ să-l înlocuiască pe Traian Băsescu. Acesta este portretul preşedintelui PNL, Crin Antonescu, creionat de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung într-un material intitulat "Omul care ştie cine este".

Cotidianul german reaminteşte episodul de săptămâna trecută, când Antonescu nu a participat la lucrările de deschidere a Senatului, al cărui preşedinte este, pentru că s-a aflat în vacanţă în Italia. "Atunci când a fost întrebat despre poziţia sa în legătură cu acest subiect, singurul răspuns a fost: "Ştiu cine sunt". Acest episod relevă mai multe faţete ale personalităţii lui Crin Antonescu, precum şi părerea sa despre instituţia pe care o conduce", comentează autorul articolului.
"Are o strângere de mână moale"
Portretul preşedintelui PNL, în câteva tuşe, arată astfel: "Lider al Partidului Naţional Liberal care, împreună cu şeful PSD, Victor Ponta, a încercat, în vară, să-l demită pe Traian Băsescu, bazându-se pe susţinerea Parlamentului, Crin Antonescu are o strângere de mână moale".
Articolul mai trece în revistă traseul profesional şi politic al lui Antonescu, inclusiv candidatura la prezidenţiale din 2009. "În primăvara lui 2012, PNL, PSD şi micul Partid Conservator, condus de mogulul şi securistul Dan Voiculescu ("Felix"), au făcut o alianţă pentru detronarea lui Băsescu. Au existat diferenţe de program politic între cele trei partide, dar acestea nu au fost tactice", scrie presa germană, care observă că "nu Ponta, ci Antonescu a fost forţa motrice din spatele încercării de demitere a lui Băsescu". "Iniţial, Victor Ponta a vrut să aştepte, dar scandalul de plagiat în care a fost implicat, precum şi condamnarea mentorului sau, fostul premier Adrian Năstase, au grăbit lucrurile", scrie cotidianul german, citat de ziare.com.

Ton anti-occidental
După ce apreciază că noua majoritate guvernamentală a ocupat rapid – uneori cu violarea legii – poziţii cheie în administraţie, cotidianul analizează prestaţia lui Antonescu în postura de preşedinte interimar pe care a ocupat-o cât timp a fost suspendat Traian Băsescu.

"Timp de trei săptămâni, până când Curtea Constituţională a stabilit că nu a existat cvorum pentru referendumul de demitere, Antonescu a fost preşedinte. Timp în care a acuzat SUA şi Uniunea Europeană că s-au amestecat în treburile interne ale României şi i-a iritat pe Angela Merkel şi pe Jose Manuel Durao Barroso (…). Ofensat de criticile Vestului, liberalul loveşte înapoi, folosind un ton anti-occidental", observă FAZ, în articolul a cărui concluzie este că "preşedintele Senatului României, Crin Antonescu, ţine cu orice preţ să-l înlocuiască pe actualul preşedinte al ţării, Traian Băsescu".

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: