Fotograful de vedete

Fotograful de vedete

Anton Corbijn, artistul care a fotografiat vedete ca Bono sau Nicolas Cage, este vedeta documentarului "Jocul Umbrelor", de la 23.00, pe Viasat History.

O fotografie poate transforma un simplu om într-un simbol. Fotograful olandez Anton Corbijn a reuşit să surprindă şi să mărească faima unor oameni ca David Bowie, Nicolas Cage sau Bono. Cum a făcut asta? Totul ţine de talent, de abilitatea de a câştiga încrederea celor fotografiaţi şi de a-i face să se simtă bine în pielea lor.

Bono vorbeşte despre Corbijn

Documentarul "Jocul umbrelor" vorbeşte despre viaţa celebrului fotograf din momentul în care s-a născut şi până în anul realizării producţiei, 2009. Cariera sa este prezentată telespectatorilor prin ochii artiştilor cu care a lucrat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bono, de exemplu, prezintă fotografiile pe care i le-a făcut Anton într-o scenă ce imită un videoclip al lui Bob Dylan. În timp ce vorbeşte, el lasă câte o fotografie să cadă pe jos, din teancul pe care îl are în braţe.

"Când l-am întâlnit pe Anton prima dată i-am cerut un singur lucru: să mă facă să par înalt, slab, inteligent şi cu simţul umorului. «Deci vrei arăţi ca mine», a răspuns el", povesteşte Bono despre cel care a realizat grafica celor mai multe albume U2.

În filmul difuzat astăzi, regizat de Josh Whiteman, mai apar Michael Stipe (R.E. M.), Brandon Flowers (The Killers), Kurt Cobain (Nirvana), într-un interviu în care vorbeşte despre videoclipul realizat de Anton Corbjin pentru melodia "Heart shapped box", sau Dave Gahan (Depeche Mode).

Fotografii emblematice ale acestor vedete au apărut în reviste ca Rolling Stone, NME, Q Magazine sau Mojo.

"Control", debutul în lumea filmului

Corbijn şi-a început cariera fotografiind trupele care cântau în cluburile olandeze. După 20 de ani în care şi-a expus lucrările în muzee şi a creat imaginea unor formaţii celebre atât prin fotografie, cât şi prin videoclipuri, Corbijn a debutat în 2007 cu filmul "Control", o biografie a lui Ian Curtis, solistul formaţiei Joy Division.

Cariera fotografului şi, mai nou, regizorului de 56 de ani pare să evolueze cu paşi rapizi. În 2010 Corbijn a regizat filmul "Americanul", cu George Clooney în rolul principal şi cu un buget estimat la 20 de milioane de dolari.