Evenimentul Zilei > Politica > S-au FOTOCOPIAT documente din Arhiva SIPA. Confirmarea OFICIALĂ vine de la un DIRECTOR IMPORTANT de instituție, anunță Pleșoianu
S-au FOTOCOPIAT documente din Arhiva SIPA. Confirmarea OFICIALĂ vine de la un DIRECTOR IMPORTANT de instituție, anunță Pleșoianu

S-au FOTOCOPIAT documente din Arhiva SIPA. Confirmarea OFICIALĂ vine de la un DIRECTOR IMPORTANT de instituție, anunță Pleșoianu

În ultimele zile, subiectul Arhivei SIPA a captat din nou atenția presei din România, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat, marți, Comisiei speciale parlamentare care anchetează cazul acestor documente să comunice progresul făcut. În acest timp, un membru important al respectivei Comisii a vorbit despre dezvăluirile făcute de judecătorul Marius Iacob.

Judecătorul Marius Iosif, fost director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a confirmat faptul că s-au fotocopiat documente din arhiva SIPA, a declarat miercuri deputatul social-democrat Liviu Pleşoianu, membru în Comisia parlamentară de anchetă privind clarificarea aspectelor ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie, potrivit agerpres.ro.

 

„Au fost multe audieri astăzi, cea mai importantă, după părerea mea, a fost a domnului Iosif, care a fost preşedintele Comisiei Chiuariu (comisia care s-a ocupat de arhivele SIPA în mandatul de ministru al Justiţiei al lui Tudor Chiuariu – n.r.). Probabil ştiţi, a fost între timp şi desecretizat 'Raportul Chiuariu', domnul Iosif a confirmat şi a dat şi detalii suplimentare. Primul lucru foarte grav este că nu au identificate procese-verbale semnate de membrii celorlalte comisii care au lucrat înaintea domnului Iosif. Cu alte cuvinte, noi nu ştim când a intrat, de exemplu, domnul Dănileţ (judecătorul Cristi Dănileţ – n.r.), cât a stat, ce a făcut şi aşa mai departe, conform 'Raportului Chiuariu'.

De asemenea, o informaţie foarte importantă este cea legată de rescrierea hard disk-ului. Comisia condusă de Marius Iosif nu a identificat niciun ordin al ministrului Justiţiei Monica Macovei, prin care se cerea acest lucru, rescrierea hard disk-urilor, pe de altă parte se face afirmaţie în acest raport că există un registru de distrugere şi cred că e foarte important să reuşim să găsim acest registru de distrugere, pentru că acolo e trecut foarte clar cine, când a decis şi ce informaţii să fie şterse de pe hard disk-urile respective din arhiva SIPA. A confirmat că exista, de fapt am văzut şi eu, cu ochii mei, acel xerox celebru şi a confirmat faptul că s-au fotocopiat documente din arhiva SIPA", a precizat Pleşoianu, la Parlament, la finalul şedinţei Comisiei de anchetă privind desfiinţarea arhivei SIPA.

El a adăugat că Marius Iosif a mai dat o informaţie foarte importantă şi anume că la sediul Ministerului Justiţiei mai există o mini-arhivă SIPA şi DGPA, iar membrii comisiei desemnate de Monica Macovei au sustras de acolo documente şi i le-au dat ei. Pleşoianu a susţinut că nu s-a confirmat în niciun fel reîntoarcerea acestor documente în arhivă.

„Doamna Ingrid Mocanu (fost director în Ministerul Justiţiei – n.r.) ne-a confirmat, cu precizarea că nu a avut acces direct la documente, nu a intrat în arhiva SIPA, că nu a făcut parte din nicio comisie, ne-a confirmat din spusele unor oameni din comisiile anterioare SIPA tot ceea ce am spus mai devreme şi este trecut în raportul oficial.

Ne-a mai relatat un eveniment interesant, de pe vremea când lucra la Ministerul Justiţiei, în momentul în care avizase negativ un act normativ şi s-au prezentat mai multe persoane care i-au transmis că e bine să fie totuşi avizat pozitiv, pentru că aşa spun băieţii din servicii care ştiu mai bine ce e bine pentru ţară. Mi se pare foarte importantă informaţia", a precizat Pleşoianu.

Comisia SIPA i-a audiat miercuri pe Marius Iosif, Ingrid Mocanu, Florian Ungur şi Claudiu Secaşiu.