Foştii directori Petrotrans şi Oil Terminal, arestaţi pentru luare de mită

Foştii directori Petrotrans şi Oil Terminal, arestaţi pentru luare de mită Sursa foto: publika.md

Foştii directori ai SC Petrotrans, Octavian Natu, şi SC Oil Terminal Constanţa, Ştefan Ene, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile de magistraţii Tribunalului Constanţa, sub acuzaţia de luare de mită. Cei doi fuseseră reţinuţi, tot astăzi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar în care sunt cercetaţi pentru un trafic de influenţă de 50.000 de euro privind încheierea unui contract cu reziduuri petroliere.

Procurorii pot face recurs în decurs de 24 de ore, iar termenul de judecata a recursului va fi stabilit în maximum 10 zile la Curtea de Apel Constanţa, potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Constanţa, Ciprian Coadă. Completul de judecată a fost cndus de judecătorul Cristian Deliorga, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Alexandru Niţă, avocatul lui Ştefan Ene, a declarat pentru evz.ro că mâine va face recurs la decizia de arestare preventivă a clientului său. Niţă susţine că probele prezentate de procurorii DNA Constanţa şi acceptate de judecători "se bazează doar pe nişte interceptări telefonice neconcludente, iar cantitatea de reziduuri petroliere care ar fi putut fi preluată prin contractul cu Oil Terminal costă chiar mai puţin decat suma de 50.000 dolari care ar fi fost solicitată de Ştefan Ene". Avocatul vorbeşte şi de o încercare de flagrant pe care procurorii DNA l-au organizat în luna ianuarie când pe o şosea naţională l-au oprit în trafic pe consilierul Oil Terminal "însă au căutat degaba, nu au găsit niciun document sau vreun cent". În opinia lui Alexandru Niţă, "judecătorul Cristian Deliorga, fost procuror, membru al CSM a dorit să-şi înceapă activitatea în magistratură cu un caz de răsunet". În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi Mihai Moise, reprezentant al SC NAC Industrii SRL Bucureşti şi Marian Toma, director de producţie în cadrul firmei bucureştene.

"Nu stabilim noi preţurile de livrare la produsele petroliere"

Contactat de evz.ro, directorul general al companiei Oil Terminal Constanţa, Silviu Wagner, a declarat că nu ştia de reţinerea consilierului său Ştefan Ene, dar că ştia încă din luna ianuarie că acesta intrase în atenţia DNA.

"Am fost şi eu chemat atunci la DNA şi le-am spus procurorilor că nu am cunoştinţă de vreun contract de livrare reziduuri petroliere pentru SC NAC Industrii SRL Bucureşti şi nici nu poate fi vorba de aşa-zise condiţii avantajoase. Noi suntem companie de stat, nu stabilim noi preţurile de livrare la produsele petroliere, ci sunt impuse de Agenţia Naţională de Resurse Minerale", explică Silviu Wagner.

Directorul general al Oil Terminal ne-a mai declarat că Ştefan Ene nu a discutat cu el despre vreo sumă de bani. Recunoaşte însă că Octavian Iulian Natu, fostul director al Petrotrans SA, acum pensionar, a fost coleg de facultate cu consilierul său. Din informaţiile pe care Silviu Wagner le deţine, "SC NAC Industrii SRL Bucureşti are contracte de preluare produse petroliere, dar şi litigii şi cu Conpet SA Ploieşti".

Ştefan Ene a fost director general a companiei Oil Terminal SA Constanţa în perioada 1992-1996 şi 2001-2003 şi până în 2009 când a devenit consilierul directorului general al Oil Terminal, a îndeplinit funcţia de director tehnic. "În data de 31 martie urma să iasă la pensie", mai spune Silviu Wagner.

Mită de aproape 50.000 de dolari

Potrivit DNA, în ziua de 6 ianuarie 2011, Ştefan Ene ar fi primit de la Mihai Moise (fratele unuia dintre acţionarii SC NAC Industrii SRL Bucureşti) aproximativ 43.000 de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra directorului general al SC Oil Terminal SA Constanţa şi pentru a-l determina să aprobe încheierea unui contract prin care compania să livreze către firma bucureşteană reziduuri petroliere în condiţii avantajoase de preţ, cantitate şi ritmicitate.

Procurorii susţin că această sumă reprezinta o primă tranşă (în cuantum de aproximativ 80%) din suma totală de aproximativ 50.000 dolari convenită cu Ştefan Ene, diferenţa urmând a fi remisă la o dată ulterioară. Legătura dintre Ene şi Moise a fost mijlocită de către Octavian Iulian Natu şi Marian Toma, care aveau o relaţie apropiată cu Ene Ştefan.

SC Nac Industrii SRL Bucureşti are ca principal obiect de activitate transformarea reziduurilor petroliere în combustibili lichizi în urma unor procese tehnologice.

Ne puteți urmări și pe Google News