Evenimentul Zilei > Actualitate > Fost comisar UE, în WikiLeaks: România e „un stat sălbatic”
Fost comisar UE, în WikiLeaks: România e „un stat sălbatic”

Fost comisar UE, în WikiLeaks: România e „un stat sălbatic”

O discuţie a diplomaţilor americani cu fostul comisar UE pentru relaţii externe, Chris Patten, revelează o opinie deloc plăcută a acestuia despre România, considerată "un stat sălbatic", arată documentele dezvăluite de WikiLeaks şi citate de The Guardian.

Telegrama este datată din 28 aprilie 2004, când România făcea eforturi pentru a încheia negocierile de aderare, cu scopul de a intra în UE la 1 ianuarie 2007, ţintă care nu era nici pe departe sigură.

Patten le spune diplomaţilor americani că un alt stat candidat la UE, Croaţia, este mult mai bine pregătit decât România şi Bulgaria, care vor adera totuşi, cel mai probabil, mai devreme. România, în mod particular, este un "stat sălbatic", spune Patten, citat în telegrama diplomatică americană.

Patten nu este singurul oficial care susţinea, înainte de aderarea României şi Bulgariei la UE, că Zagrebul ar fi mai bine pregătit. Problema Croaţiei era însă aceea a cooperării insuficiente cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie.

Croaţia ar trebui să încheie în curând negocierile de aderare, dar o decizie clară privind aderarea nu a fost luată încă.