FMI şi CE: 250.000 de bugetari trebuie concediaţi
- Vladimir Tism ăneanu
- 10 mai 2010, 13:42
În intervalul 2006-2008, numărul angajaţilor din aparatul bugetar a crescut cu 250.000 de persoane, număr care trebuie redus progresiv, în următorii ani, au declarat reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene, care au prezentat concluziile misiunii de evaluare.
"În cei trei ani, 2006-2008, numărul angajaţilor a crescut cu 250.000 de salariaţi. Pe termen mediu, tendinţa trebuie inversată", adeclarat şeful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, care a adăugat că reducerea numărului de angajaţi din sistemul public se va face treptat, în câţiva ani, fără să se treacă la concedieri masive. În opinia sa, decizia Guvernului de a reduce fondul de salarii din aparatul de stat cu 25%, în locul concedierilor masive, este o "abordare echitabilă".
Rata şomajului va continua să crească uşor, a mai spus Franks. Însă, aceasta nu va crea probleme, deoarece acest indice se plasează sub media Uniunii Europene.
Creşterea economică, dependentă de pieţele internaţionale
FMI ar putea debloca următoarea tranşă din împrumutul acordat României, dacă Guvernul va aplica planul de reducere a cheltuielilor bugetare până în luna iunie, când conducerea Fondului va lua în discuţie raportul misiunii de evaluare. Jeffrey Franks a declarat că suma pe care o va primi România va fi de aproape 900 de milioane de euro.
Reformele structurale convenite de Guvern cu FMI şi Comisia Europeană ar trebui să ducă la economii fiscale permanente şi să permită României să atingă ţinta de deficit de 6,8% în 2010 şi de 4,4% în 2011, a mai precizat şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, la încheierea misiunii de evaluare de la Bucureşti. Iniţial, ţinta de deficit bugetar a fost stabilită la 5,8%.
"Sunt vremuri dificile pentru Romania. Este importană menţinerea politicilor economice pe calea cea bună. Pachetul de măsuri propus de autorităţi, şi care beneficiază de sprijinul nostu este dur, dar necesar şi va scoate România din criză", a punctat Jeffrey Franks.
În lipsa acestui program de austeritate, deficitul bugetar ar putea ajunge la 9,1%, un avans nesustenabil, în condiţiile în care economia ar putea să scadă şi anul acesta, potrivit şefului misiunii de evaluare. Situaţie economică se va îmbunătăţi la sfârşitul anului, când FMI se aşteaptă la o "revenire puternică". Însă, dacă situaţia de pe plan internaţional se va înrăuţi, efectele negative se vor resimţi pregnant asupra economiei româneşti.
Program dureros, dar necesar
Reprezentanta Comisiei Europene, Fabienne llzkovitz, a subliniat faptul că încasările la bugetul de stat au scăzut, astfel că se impune reducerea cheltuielilor bugetare.
"Va fi un program dureros, dar necesar", a punctat reprezentata CE, precizând că România are nevoie de o nouă reformă fiscală, pentru ca programul de redresare economică să funcţioneze şi în realitate, nu doar în teorie.
Stagnarea economiei se datorează atât scăderii cererii interne, cât şi a celei externe, au mai precizat membrii Comisiei Europene.
În acest context, România trebuie să accelereze procesul de absorbţie al fondurilor europene, a subliniat Fabienne llzkovitz.
Inflaţia, sub control
Banca Naţională a reuşit să ţină inflaţia sub control şi să o stabilizeze, a precizat reprezentanta CE.
"Inflaţia este sub control şi stabilizată, iar condiţiile de pe pieţele financiare s-au îmbunătăţit. Există un rezultat pozitiv în ceea ce priveşte măsurile economice implementate. Progrese au fost făcute şi în reglementarea fiscală. S-a înregistrat un progres în privinţa administraţiei publice. A fost îmbunătăţită eficienţa administraţiei publice, aceasta fiind una dintre cele mai mari provocări pentru autorităţile de la Bucureşti", a punctat Fabienne llzkovitz.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat săptămâna trecută revizuirea în urcare a prognozei de inflaţie pentru 2010, de la 3,5% la 3,7%, şi pentru 2011, de la 2,7% la 2,8%.
Oficialul european a apreciat ca pozitivă aprobarea de către Parlament a legii responsabilităţii fiscale şi a precizat că legea salarizării unice şi cea a pensiilor trebuie aprobate rapid.
Puteţi asculta aici concluziile şefului misiunii de evaluare a FMI în România.