FMI ajunge la Ministerul Muncii

FMI ajunge la Ministerul Muncii

Delegaţia FMI, condusă de Jeffrey Franks, va discuta astăzi cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan, despre modul în care România s-a achitat de sarcinile impuse prin acordul stand-by.

Printre acestea se numără legea salarizării unice, şomajul sau legea unică a pensiilor.

Controversele legii pensiilor

Intrată în vigoare la 1 ianuarie 2010, legea unică a salarizării a stârnit controverse. Funcţionarii publici susţin că, după aplicarea legii, le-au fost eliminate numeroase sporuri, astfel că veniturile unora dintre ei au scăzut chiar şi cu 45%. În semn de protest, 500 de funcţionari publici pichetează sediul Guvernului, urmând ca, începând cu 5 mai 2010, să intre în grevă generală pe termen nedeterminat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt punct de pe ordinea de zi îl reprezintă discuţiile pe marginea legii unitare a pensiilor, care presupune o serie de modificări în sistemul actual. Legea va avea la bază principiul contributivităţii, ceea ce, conform declaraţiilor făcute de membrii Guvernului, va însemna că fiecare salariat, ajuns la vârsta de pensionare, va primi o pensie calculată în funcţie de sumele cu care a contribuit la sistemul de pensii de-a lungul perioadei active.

De asemenea, aplicarea legii unice a pensiilor va conduce la diminuarea pensiilor mai mari de 3.000 de lei pe care le primesc fostele cadre militare.

Nemulţumiţi de prevederile legii, senatorii PSD au depus o moţiune simplă şi au susţinerea membrilor PNL. Mulţi şomeri, puţine soluţii

Reprezentanţii FMI vor aduce în discuţii şi problema şomajului. Rata şomajului a avansat în luna martie la 8,36%. Şeful FMI a declarat că nu înţelege de ce două instituţii ale statului, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Institutul Naţional de Statistică, fac raportări cu privire la numărul şomerilor.

Atât membrii Guvernului, cât şi reprezentanţii FMI au declarat că România va înregistra o uşoară creştere economică anul acesta. Totuşi, analiştii nu sunt la fel de optimişti şi prevăd chiar un declin al economiei, de aproximativ 1%.

În acest context, numărul şomerilor ar putea creşte, mai ales că oamenii de afaceri, deşi se aşteaptă la o uşoară îmbunătăţire a situaţiei economice, estimează că vor continua să opereze reduceri de personal în următoarele două luni, potrivit INS.

Misiunea Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jeffrey Franks, se va întâlni, mâine, cu ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu.