"Această scrisoare reprezintă cea de-a cincea evaluare a Acordului de tip preventiv cu România. Acest vot reprezintă o validare solidă din partea FMI pentru politica guvernamentală şi transmite un semnal important pe plan internaţional. Scrisoarea de Intenţie a fost apreciată în mod unanim, ceea ce este cu atât mai semnificativ din punctul de vedere al României", a anunţat Guvernul.

Potrivit sursei citate, în actualul context intern şi internaţional, acest semnal arată soliditatea direcţiei pe care Guvernul României o adoptă în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială.

Următoarea misiune de evaluare a instituţiilor financiare internaţionale este programată să aibă loc către finele lunii iulie şi începutul lunii august 2012.

Board-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat disponibilizarea a încă 475 milioane euro din suma totală de 3,5 miliarde euro, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Acordul stand-by de tip preventiv încheiat cu FMI se desfăşoară în perioada 2011-2013 şi pune la dispoziţia României 3,09 miliarde DST (circa 3,6 miliarde de euro la data acordării primei tranşe). România nu a atras sume de la FMI în cadrul acestui ar