Evenimentul Zilei > International > „Marş” al navelor ruse spre portul sirian Tartus
„Marş” al navelor ruse spre portul sirian Tartus

„Marş” al navelor ruse spre portul sirian Tartus

Nave de război ruse din cadrul a trei flote - de la Marea Baltică, Marea Nordului şi din Marea Neagră - au ieşit în larg, îndreptându-se spre Oceanul Atlantic pentru manevre navale şi urmează să intre şi în portul sirian Tartus pentru alimentare.

Moscova neagă însă că aceste aplicaţii ar avea vreo legătură cu războiul civil din Siria, comentează presa de la Moscova, citată de  postul public de televiziune din Rusia Pervîi Kanal.

Navele din componenţa Flotei Nordului constituie nucleul acestui grup, printre care figurează nava antisubmarin „Amiral Ceabanenko”, navele de debarcare”Aleksandr Otrakovski”,
„Gheorghi Pobedonoseţ” şi „Kondopoga”, precum şi vasele de alimentare „Nikolai Ciker” şi „Serghei Osipov”.

Flota rusă din Marea Baltică este reprezentată de nava „Iaroslav Mudrîi” şi petrolierul Lena. Flota de la Marea Neagră participă la aceste manevre de amploare cu nava antisubmarin „Smetlivâi” cu escortă.

Informaţiile despre „marşul” navelor ruseşti spre coasta siriană au apărut în contextul în care media internaţionale au informat că în partea de est a Mediteranei se îndreaptă un grup naval al NATO, compus din fregate germane, turceşti şi franceze.
Misiunea acestora, potrivit datelor oficiale, are un caracter antiterorist, dar unii analişti ruşi au presupus că NATO intenţionează în acest fel să intimideze puţin Damascul. Anterior, fregatele respective s-au aflat într-o misiune în largul coastei somaleze.

Intrarea în portul Tartus pentru realimentarea cu apă, alimente şi combustibil este motivul oficial evocat de militarii ruşi pentru prezenţa escadrei navale de război ruse în largul coastei siriene. O parte din mass-media occidentale şi ruse susţin că la Tartus pot fi ancorate submarine cu propulsie nucleară şi prin acest port se efectuează livrările de armament rusesc către Siria.

Tartus este al doilea oraş port ca mărime din Siria. Nu o dată reprezentanţi ai instituţiei de apărare a Rusiei au declarat că Tartus este utilizat de partea rusă strict cu scopul unor aplicaţii navale.
Zvonuri privind trimiterea unor nave de război ruseşti cu trupe la bord pe coasta Siriei au apărut şi înainte. La începutul verii, media iraniene relatau că este vorba de aplicaţii de anvergură la care vor participa nu doar nave ruseşti, ci şi vase siriene, chineze şi iraniene.