Cei care aleg pârtiile de pe Valea Jiului sau Bucegii în perioada Sărbă- torilor Pascale vor împuşca doi iepuri dintr-un foc: vor schia, dar vor putea să se şi bronzeze.

Staţiunile montane de pe Valea Jiului încă îşi aşteaptă turiştii, iar de Ziua Floriilor se va putea schia şi în Straja, şi în Parâng. În ultimele zile a nins din nou, iar în acest sfârşit de săptămână vremea se anunţă însorită.

În Straja, pe două dintre pârtii zăpada naturală depăşeşte doi metri, în timp ce pe restul pârtiilor stratul ajunge la 20 de centimetri. Cabanierul Emil Părău spune că pentru turiştii care vor să petreacă Sărbătorile Pascale astfel au fost scoase pe piaţă pachete turistice foarte avantajoase pentru petrecerea a câte trei zile la munte.

„Avem cea mai bună ofertă din ţară. Trei zile, all-inclusive (tot consumul inclus), cu 300 de lei, în care intră şi procesiunea religioasă Drumul Crucii şi slujba de Înviere la schitul din muntele Straja, la cota 1700“, a explicat Părău. Slujba, de rit bizantin, este oficiată de părintele Daniel de la schitul din Straja. Pentru acest eveniment, zeci de credincioşi urcă aproape 10 kilometri pe jos din oraş.

Şi în Parâng, cabanierii îi aşteaptă pe turişti cu pârtiile amenajate şi instalaţiile de transport pe cablu funcţionale, dacă acestea vor fi solicitate. „La munte a nins în ultimele zile încă 15 centimetri peste ceea ce a rămas din iarnă. E bine şi se poate schia, iar turiştii şi-au anunţat sosirea şi au făcut rezervări încă de vineri“, ne-a declarat Dumitru Bârlida, şeful serviciului Salvamont Parâng.

Iarnă în toată regula în Bucegi

Iarna nu lasă deloc primăvara să se instaleze nici pe Platoul Bucegilor. În ultimele zile, a nins din belşug, iar schiorii se pot bucura din plin de pârtiile excelente. Chiar dacă se anunţă temperaturi de 15 grade Celsius, zăpada va rezista în Valea Dorului, mai ales că acum are aproape un metru grosime. Instalaţiile de transport pe cablu funcţionează şi ele la capacitate maximă.

Contrar aşteptărilor, la Cota 2000 şi în Valea Dorului se poate schia în condiţii foarte bune. Dacă administratorii pârtiilor preconizau că în două săptămâni nu se va mai putea practica acest sport de iarnă, ninsorile căzute în ultimele zile au făcut ca stratul de zăpadă să măsoare mai bine de 70 de centimetri. Astfel, amatorii se vor putea bucura din plin cel puţin încă o lună de o partidă pe cinste de schi şi snow-board. A

dministratorii pârtiilor spun că acestea sunt amenajate şi pregă tite ca într-o zi obişnuită de iarnă. Schiorii mai experimentaţi pot alege Valea lui Carp sau Drumul de Vara, însă salvatorii montani atrag atenţia asupra pericolului iminent de avalanşă în Bucegi. În plus, traseele de abrupt rămân închise. „Nu ne mai aşteptam să mai vină un nou val de zăpadă, pârtiile sunt excelente, dar pericolul de avalanşă se menţine în zona de altitudine“, spune Nae Cojanu, şeful serviciului Salvamont Sinaia.