FLORIAN BICHIR: Ne îmbogăţim cu doi episcopi

FLORIAN BICHIR: Ne îmbogăţim cu doi episcopi

De mâine, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se va îmbogăţi cu noi ierarhi.

Pe 5 iunie, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei i-a desemnat drept candidaţi pentru scaunul vacant de Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor pe Prea Sfinţitul Vincenţiu Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal, şi pe Prea Sfinţitul Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Pe 13 iunie, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei i-a ales drept candidaţi la scaunul vacant de Episcop al Eparhiei Huşilor pe Prea Sfinţitul Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Huşilor, şi pe Prea Sfinţitul Sebastian Paşcanu, Episcop al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor. Mai laic spus, Sinodul va alege doi ierarhi drept titulari la Huşi şi Slobozia.

În privinţa Episcopiei Huşilor, lucrurile sunt de pe acum clare. Câştigător clar va fi Prea Sfinţitul Corneliu. În primul rând, pentru că e de-al locului şi a fost un destoinic vicar timp de zece ani, practic el conducând eparhia. În al doilea rând, este şi un remarcabil teolog - cu substanţiale studii la Universitatea Marburg - Germania, unde a fost şi asistent, sub îndrumarea prof. Hans-Martin Barth. Şi, credeţi-mă, nemţii nu fac rabat la învăţământ. Cum nimeni nu a dorit să-i fie un contracandidat Prea Sfinţitului Corneliu - nici nu era moral, după ce acesta a stat un deceniu vicar - s-a „inventat” o candidatură. Cea a Prea Sfinţitului Sebastian, care va avea rolul de „sparring partner”. Şi nu pentru că nu ar fi meritat-o, dar mi-e greu să cred că PS Sebastian şi-ar părăsi eparhia, abia înfiinţată în martie 2008. Mai dificile par alegerile pentru Slobozia.

Virtual câştigător pare Prea Sfinţitul Vincenţiu, care stă de prea mult timp, iată 15 ani, vicar patriarhal. Supranumit şi ministrul de finanţe al BOR pentru modul în care ştie să facă rost de bani, PS Vincenţiu a pierdut „la mustaţă” Craiova, iar alte locuri libere nu prea se întrevăd. Cam mic Bărăganul pentru aşteptările Prea Sfinţiei Sale, dar astea-s vremurile.... Şi contracandidatul, PS Varsanufie, a pierdut Giurgiul în 2006 şi şi-ar dori cu ardoare să devină titular, la Bucureşti făcând mai mult figuraţie. Deşi nu este lipsit de un har administrativ, PS Varsanufie este un om profund duhovnicesc şi pus pe treabă. Să vedem votul!

Ne puteți urmări și pe Google News