Florentin Petre: "E normal să ne temem de luxemburghezi!"

Florentin Petre: "E normal să ne temem de luxemburghezi!"

Fostul internaţional Florentin Petre a şocat ieri, luându-le apărarea tricolorilor care au declarat că echipa din Benelux a devenit "o nucă tare".

Fostul mijlocaş dreapta al echipei naţionale Florentin Petre susţine că elevii lui Victor Piţurcă vor lua şase puncte în meciurile cu Luxemburg (mâine, ora 20.30) şi cu Franţa (marţi, ora 21.30). Fostul dinamovist, care a jucat de 53 de ori sub tricolor, reuşind să înscrie şase goluri, crede că fotbalul luxemburghez a progresat mult în ultimii ani şi că obiectivul României ar trebui să fie cele trei puncte, nu gândul la câte goluri vor reuşi în poarta adversarilor.

"Piticu'" le-a atras atenţia jucătorilor convocaţi la lot din Liga I că pentru un meci la naţională trebuie să muncească de zece ori mai mult decât la echipa de club. EVZ: Cum crezi că va fi meciul de mâine, din Luxemburg? Florentin Petre: Din câte văd eu, ne e cam frică de această partidă. Cred că e şi normal să ne temem de luxemburghezi. Ultima oară când am jucat cu ei am avut mari probleme. A fost un meci mai greu decât ne aşteptam să fie. Nu am avut ocazii multe de gol. Cu niciun deceniu în urmă, România câştiga la pas în Luxemburg, cu 7-0. I-am bătut cu fundaşii, Contra a reuşit un hat-trick... Acum zece ani ei nu erau evoluaţi. Au învăţat însă fotbal. Nu mai sunt o echipă mică. De fapt, în Europa nu mai există o diferenţă atât de clară de valoare între echipele naţionale. Şi în trecut ar fi putut avea o echipă bună. Aveau talent ascuns. Au muncit şi au descoperit fotbalul. Despre Adrian Mutu: "Greşeşti, plăteşti!"

Te aştepţi la un meci la fel de strâns ca amicalul cu San Marino, când tricolorii s-au impus cu 1-0? Nu ştiu dacă o să fie aşa. Eu am încredere că vom câştiga mai clar. Trebuie să muncim mult însă. Azi, echipele mai mici se închid bine în defensivă. E importantă victoria, nu scorul. Nu trebuie să mergem în Luxemburg cu gândul că trebuie să le dăm cinci sau şase goluri. Doar FC Barcelona şi Real Madrid mai pot câştiga acum la astfel de scoruri. Noi avem de luat trei puncte. Atât. Câte puncte vom lua din meciurile cu Luxemburg şi Franţa? Eu sper că vom câştiga ambele jocuri şi vom pune şase puncte în clasament. Cred că meciul cu Franţa va fi foarte greu, însă băieţii pot prinde o zi bună. Francezii nu sunt invincibili. Mai sunt şanse de calificare la turneul final? Atât timp cât matematic mai avem, de ce să nu mai sperăm? Trebuie să ne agăţăm de fiecare şansă sau jumătate de şansă pe care o avem. Linia se trage la final, nu acum. Cât va conta absenţa lui Mutu? El era un jucător foarte important pentru naţională. Dar asta e situaţia. Greşeşti, plăteşti! Nu contează cum te cheamă. Avem puţine valori de nivelul lui Mutu. În primul meci cu luxemburghezii, el a făcut diferenţa. Ar fi fost frumos să o facă şi acum, însă are cine să joace în locul lui. "Nimic nu se compară echipa naţională!"

Ne puteți urmări și pe Google News

Sunt mulţi jucători din campionatul intern la naţională pentru următoarele partide... E important cum se vor comporta acum, dacă tot au ajuns aici. Nimic nu se compară cu echipa naţională. Trebuie să te sacrifici când eşti selecţionat şi să munceşti de zece ori mai mai mult decât la echipa de club. DECLARAŢIE "România nu e Fortuna Sittard" Luc Holtz, selecţionerul luxemburghez, a declarat că va adopta o tactică defensivă în duelul de mâine cu tricolorii. "Îmi place jocul ofensiv, dar să fie clar, România e cu totul altceva decât Fortuna Sittard (n.r. - formaţie din liga secundă olandeză pe care luxemburghezii au învins-o recent într-un meci de pregătire, scor 3-1). Voi folosi în teren jucători cu mai multe calităţi defensive", a dezvăluit, pentru publicaţia "Le Quotidien", Luc Holtz. Antrenorul a adăugat că nu crede că absenţa lui Adrian Mutu va fi un avantaj pentru formaţia sa. "Dacă nu e Mutu, sigur va fi alt jucător de urmărit, unul despre care avem mai puţine informaţii", a explicat Holtz. PROBLEME Radu e accidentat, Săpunaru - suspendat Fundaşul Ştefan Radu, component al grupării italiene Lazio Roma, va rata următoarele două partide ale echipei naţionale, cu Luxemburg (mâine) şi cu Franţa (marţi), din cauza unei accidentări. Apărătorul nu a putut fi recuperat după o problemă medicală mai veche şi a părăsit ieri cantonamentul naţionalei. Tricolorii au ajuns aseară în Luxemburg, lotul fiind compus din 23 de jucători. Cu toate acestea, pentru duelul din Ducat, selecţionerul Victor Piţurcă are de ales doar din 22 de fotbalişti, Cristi Săpunaru - fundaşul dreapta al formaţiei FC Porto - fiind suspendat pentru confruntarea cu luxemburghezii. Cu toate acestea, Cosmin Moţi, un alt jucător cu profil defensiv convocat la lot, s-a arătat încrezător în şansele tricolorilor în meciul de mâine. "Dacă vom fi atenţi şi calmi, nu vom avea surprize", a spus dinamovistul. "Şi în trecut ar fi putut avea o echipă bună. Luxemburghezii aveau talent ascuns. Au muncit şi au descoperit fotbalul." FLORENTIN PETRE, fost internaţional Citiţi şi:

  • Adrian Mutu, regretat de jucătorii echipei naţionale
  • Mircea Sandu: "Mutu mi-a cerut o invitaţie la meciul cu Luxemburg"