Problemele financiare care au copleşit fotbalul românesc au ajuns şi la UTA, campioana provinciei, cu şase titluri şi două Cupe ale României în palmares.
Instituţiile statului continuă ofensiva în vederea recuperării datoriilor imense acumulate de cluburile de fotbal din primele trei divizii ale României. După FC Timişoara (Liga I) şi Poli Iaşi (divizia a doua), o altă echipă cu tradiţie, UTA, a intrat în vizorul Fiscului.
După ce, în ediţia de ieri, v-a prezentat situaţia disperată existentă la Iaşi, EVZ vă spune cum stau lucrurile la campioana provinciei ("roş-albii" au şase titluri de campioană şi două Cupe ale României).
UTA are datorii la stat de trei milioane de euro. De asemenea, conducerea nu le-a achitat jucătorilor, în total, aproximativ 100.000 de euro. Datoriile sunt adunate de vechiul club, FCM UTA, înscris la FRF în sezonul competiţional 2010-2011. Arădenii fac eforturi pentru a-şi păstra locul în Liga a II-a fără să-şi achite datoriile.
Jucătorul are o clauză de 700.000 de euro
Pentru a încerca să-şi recupereze banii, Fiscul a pus sechestru pe un laptop şi pe câţiva fotbalişti: Costel Bumbac (singurul senior cu contract pe care l-a găsit la club!), precum şi pe trei juniori!
Născut pe 29 aprilie 1984, la Suceava, Bumbac a mai evoluat la Foresta, Jiul, Minerul Aninoasa, Cetate Deva, Corvinul Hunedoara şi CFR Timişoara. Bumbac a fost împrumutat de UTA, în sezonul trecut, la Unirea Alba-Iulia. Interesant este că Bumbac are cel mai mare salariu, 3.000 de euro pe lună, după ce, în urmă cu trei ani, avea printre cele mai mici câştiguri dintre jucătorii "Bătrânei Doamne".
Bumbac are o clauză de reziliere a contractului de 700.000 de euro. Cu complicitatea FRF, care permite astfel de "artificii", arădenii caută acum să fenteze Fiscul, pentru a li se pierde urma datoriilor. Ei vor să bage în faliment clubul FCM UTA, înscris în Liga a II-a, şi să înfiinţeze o nouă societate, UTA 1945.
Locul celor de la FCM UTA în eşalonul doi ar urma să fie luat de Fortuna Covaci, formaţie care a retrogradat în Liga a treia la finalul sezonului trecut. Mai apoi, UTA 1945 ar urma să preia de la Fortuna Covaci, cu care se află în relaţii amicale, locul în eşalonul doi. Astfel, datoriile vor dispărea, iar Aradul va avea în continuare reprezentare în liga secundă.
DEZASTRU ECONOMIC
Cum s-a ajuns la datorii de milioane
UTA îşi duce existenţa de pe o zi pe alta şi datorită faptului că, în perioada 2006-2008, clubul a fost condus dezastruos, acumulânduse da torii imense.
Un exemplu elocvent este cel al jucătorului Iulian Miu, fost fundaş la Steaua şi la Bursaspor. Miu a încasat 90.000 de euro, deşi a evoluat în doar trei meciuri pentru UTA, în sezonul 2007-2008. În perioada amintită, patronii clubului erau Nicolae Bara şi Sandu Ion. Apoi, aceştia l-au lăsat la conducerea clubului pe Ionuţ Chirilă.
"Pe la UTA au trecut unii care au jucat ca boxerii, trei minute, şi s-au umplut de bani", a comentat Ionuţ Popa, care a antrenat echipa în sezonul trecut.
Un alt litigiu, miza fiind 238.000 de euro, a ajuns la FIFA anul trecut, banii reprezentând grila de formare a jucătorului Nikola Vasiljevici, sumă datorată de arădeni către două cluburi din Serbia. Transferul lui Vasiljevici s-a perfectat în 2006.
Şi fotbaliştii vor cădea victime schimbării de nume. Ei nu vor recupera niciun ban, în cazul în care UTA 1945 îi va lua locul lui FCM UTA.