Reprezentanţii Ministerului Finanţ elor Publice (MFP) au promis sindicatelor şi oamenilor de afaceri care participă în grupurile de lucru pentru găsirea soluţiilor anticriză că vor rescrie Codul Fiscal cu toate modificările şi îl vor republica până la 31 martie.
Această variantă a legii urmează să cuprindă inclusiv măsurile care vor fi convenite pentru combaterea efectelor crizei economice.
„Este nevoie de un Cod Fiscal mult mai clar şi mai simplu de parcurs. Finanţele au promis republicarea lui până la 31 martie, cu toate modificările care vor fi aduse până atunci“, a declarat un reprezentant al sindicatelor, prezent la discuţii, citat de Mediafax.
Codul Fiscal în vigoare are la bază Legea nr. 571 din 2003, care a fost modificată între timp prin 20 de ordonanţe de urgenţă. La acestea se adaugă şi schimbările operate prin Legea nr. 247/2005 privind reforma proprietăţii şi justiţiei şi prin Legea nr. 343/2006 de modificare a Codului Fiscal. Bugetul, pe masa sindicatelor şi a patronatelor
MFP va transmite, astăzi, partenerilor sociali, o primă formă a bugetului pe anul în curs, mâine urmând să prezinte impactul măsurilor anticriză propuse de grupurile de lucru şi sumele disponibile.
Printre soluţiile discutate de sindicate, patronate şi guvern se numără plata TVA la încasarea facturii pentru companiile mari, neimpozitarea profitului reinvestit sau suprataxarea profitului excepţional şi a produselor de lux.
Alte măsuri care necesită modificarea Codului Fiscal sunt rambursarea TVA pentru proiectele cu fonduri europene după fiecare cerere de rambursare, şi nu la finalul proiectului, şi tratarea veniturilor angajaţilor în şomaj tehnic ca venituri nonsalariale.