Italianca Schiavone (30 de ani) era în căutarea celui de-al doilea titlu consecutiv pe zgura din capitala Franţei. De cealaltă parte, chinezoaica Li (29 de ani) a reuşit să câştige o finală de Mare Şelm în acest an, după ce pierduse deja una, la Australian Open, în faţa belgiencei Kim Clijsters.
Cele două jucătoare şi-au disputat cea mai "vârstnică" finală de Mare Şelm din ultimul deceniu, mai exact de la ultimul act de la Wimbledon, în 1998, când Jana Novotna a jucat împotriva franţuzoaicei Nathalie Tauziat.

Mai mult, finala de la Roland Garros din acest an demonstrează şi mai mult faptul că noua generaţie nu se ridică la nivelul jucătoarelor experimentate. Cu toate că au existat câteva pretendente la titlu, în frunte cu daneza Caroline Wozniacki (lider mondial), tinerele s-au stins repede pe zgura de la Paris. Li a eliminat jucătoare precum Viktoria Azarenka sau Petra Kvitova, în timp ce Schiavone, care şi-a demonstrat şi în acest an clasa pe zgură, a învins-o pe tânăra Anastasia Pavlyuchenkova.

"Experienţa m-a ajutat enorm. Poate că tradiţia tinerelor câştigătoare (Martina Hinggins, surorile Williams) începe să se schimbe", a spus Schiavone, în timp ce Li susţine că: "Vârsta nu contează atât de mult în tenis. E doar un număr scris pe hârtie".