Filmul de Palme d’Or al lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, a creat mici „revolutii” la Sibiu si Cluj, unde a rulat in premiera pe tara, in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). S-a stat si o ora la coada pentru un bilet, la fel si la intrare la cinema, unde s-au iscat mici conflicte.

Din cauza cererii foarte mari, la Sibiu a fost programata o a doua proiectie a filmului, duminica de la 10.30, inaintea careia „se anunta batalie”. Accesul va fi gratuit, iar spectatorii se vor bate pe 750 de tichete puse la dispozitie incepand de maine. La premiera de miercuri seara, de la Sibiu, s-a intrat in Pavilionul 2007 inghesuit, cu ceva injuraturi si nemultumiri, dar s-a iesit tacut. Filmul e atat de puternic, de cenusiu si de impecabil in detalii, incat te lasa fara suflu si fara comentarii inteligente. Reactia cea mai la indemana a spectatorilor a fost sa aplaude indelung realizatorii. 

La concurenta cu blockbustere

Precipitarea sibienilor spre cinema e justificata, pentru ca restul romanilor ar putea vedea pelicula spre toamna, posibil abia dupa ce o „degusta” francezii. Dupa cum a anuntat Mungiu in conferinta de presa de la Sibiu, filmul va intra pe ecrane in Franta pe 27 august, in 150 de copii, si dublat in franceza. „S-ar putea sa fie filmul romanesc care va ajunge in cele mai multe tari”, a spus regizorul, facand referire la cele peste 30 de teritorii unde a fost deja distribuit.

„In Romania, daca-l dam in cinci, sase copii si avem peste 30.000 de intrari o sa fim foarte fericiti”, a adaugat Mungiu. Inca n-a fost stabilita data lansarii in tara, insa cel mai probabil va fi spre sfarsitul verii, cand se intorc romanii din concedii si studentii din vacanta. „In Italia, cel putin, va fi lansat la concurenta cu filmele mari. Asta nu inseamna ca ne luptam cu „Shrek” si „Piratii din Caraibe”„, a glumit cineastul.

La cele cinci vizionari din cadrul TIFF, trei la Cluj si doua la Sibiu, e posibil ca filmul sa fie piratat, pentru ca spectatorii nu sunt controlati la intrare. Organizatorii mizeaza pe buna-credinta, insa Mungiu e mai categoric: „E posibil sa afli care e sursa de la care s-a plasat filmul pe internet si sa actionezi aceasta persoana in justitie”.

DISTINCTIE

Irina Petrescu, premiata

Actrita Irina Petrescu a primit ieri la TIFF Premiul pentru intreaga activitate. Cunoscuta pentru rolurile din „Duminica la ora 6”, al lui Lucian Pintilie, sau „Valurile Dunarii”, in regia lui Liviu Ciulei, Irina Petrescu lipseste de 15 ani de pe marele ecran. „In filmele romanesti nu mai sunt roluri de bunici ingenue, matusi severe. Tinerii regizori de astazi au alte framantari”, si-a argumentat ea absenta.

Ultimul sau rol important a fost cel din „Hotel de Lux”, in regia lui Dan Pita, premiat cu Leul de Argint la Venetia, in 1992. Printre surprizele festivalului se anunta prezenta celebrului actor italian Franco Nero, care va asista in aceasta seara, la Sibiu, la proiectia primului film regizat de el, „Forever blues”.