Pelicula „Million Dollar Baby“ a iscat dezbateri aprinse despre problema eutanasiei.
Pe lângă cele patru Oscaruri din 2005, „Million Dollar Baby“ i-a adus lui Clint Eastwood şi suficiente critici. La puţin timp după ce pelicula primea cele patru statuete - pentru regie, Cel mai bun film, Cel mai bun actor într-un rol secundar (Morgan Freeman) şi Cea mai bună actriţă într-un rol principal (Hilary Swank) - regizorul a fost acuzat că „întreţine“ o fină propagandă proeutanasie. În urma unui meci de box decisiv, Maggie (Hilary Swank) rămâne imobilizată la pat, iar antrenorul Frank Dunn (Eastwood) e pus în situaţia de a-i face o ultimă „favoare“. Unii critici susţin că studiourile Warner Brothers au încercat să atenueze impactul finalului, tulburător, de vreme ce au mizat în reclama filmului doar pe ambiţia neobiş- nuită a unei femei de a intra în boxul profesionist. „Eastwood a rămas în memoria multora cu atacurile sale la adresa Declaraţiei Americanilor cu Dizabilităţi, în 2000. Se foloseş te de faima sa şi de film pentru a perpetua ideea că vieţile oamenilor cu dizabilităţi nu merită trăite“, a declarat atunci Marcie Roth, preşedintele Asociaţ iei Persoanelor cu Afecţiuni ale Coloanei Vertebrale din SUA. Proteste în stradă Cu patru ani înainte de a regiza „Million Dollar Baby“, Eastwood a fost dat în judecată deoarece hotelul său din California nu avea rampe pentru scaune cu rotile.
Criticile s-au lăsat în 2005 şi cu proteste stradale, puse la punct de voluntarii organizaţiei „Not Dead Yet“, convinşi că pelicula e un soi de „Eastwood vendetta“ pentru problemele în justiţie din 2000. Au pus paie pe foc şi creştinii evanghelişti, cu atât mai revoltaţi cu cât antrenorul Frank nu rata slujbele de la biserica din cartier. „Nu sunt pentru eutanasie“ Eastwood a fost reţinut în comentarii şi n-a răspuns acuzaţiilor decât rareori. El însuşi a evitat să pomenească de eutanasie în timp ce-şi promova filmul. „Depinde de oameni ce cred despre asta. Eu, personal, nu sunt pentru eutanasie, iar acest film e o poveste despre o dilemă uriaşă şi despre cum i-a făcut faţă un om“, a spus Eastwood, regizor, actor şi producător al peliculei. „Million Dollar Baby“ şi-a găsit însă mai mulţi susţinători decât critici, care au apreciat unanim filmul drept „simplu, profund, tulburător“.
SINTAGMĂ CELEBRĂ „Iubita mea, sângele meu“, corectată de irlandezi „Million Dollar Baby“ a furnizat anului hollywoodian 2005 una dintre cele mai celebre sintagme dintr-un film. E vorba despre „Mo Cuishle“, numele pe care antrenorul Frank Dunn (Clint Eastwood) i-l dă lui Maggie (Hilary Swank) când aceasta intră în ring şi pe care-l traduce „iubita mea, sângele meu“. Ulterior, sintagma preluată din limbile galice - Frank citeşte frecvent din Yeats - a fost criticată de irlandezi, pentru că a fost pronunţată greşit.
Corect, spun specialiştii, ar fi fost „Mo Chúisle“, care înseamnă „pulsul meu“. E o prescurtare a frazei originale „A chúisle mo chroí“, tălmăcită „O, bătaie a inimii mele“. În ciuda acestei erori, pelicula a primit aprecieri din partea aceloraşi irlandezi, deoarece a stârnit interesul americanilor pentru limba lor.
DIN CULISE Fiica regizorului apare în film > „Million Dollar Baby“ e al 25-lea film regizat de Clint Eastwood, al 57-lea în care joacă şi al 21-lea pe care îl produce. > Rolul fetiţei care apare episodic într-o maşină, mângâindu-şi câinele, e interpretat de fiica lui Eastwood, Morgan. > Iniţial, rolul lui Maggie Fitzgerald îi era destinat Sandrei Bullock, care l-ar fi vrut pe Shekhar Kapur la regie. Însă la vremea când studiourile Warner Bros s-au interesat de proiectul ei, Bullock juca în „Miss Congeniality: Înarmată şi seducătoare“. > Campioana de box Lucia Rijker, care interpretează rolul „Ursoaicei Albastre“ în film, a antrenat-o pe Hilary Swank. > Potrivit revistei „Variety“, bugetul peliculei s-a ridicat la aproape 18 milioane de dolari, dar suma a fost „umflată“ la 30 de milioane, din motive publicitare. Încasările au depăşit de şapte ori bugetul. > În timpul antrenamentelor, Hilary Swank s-a infectat atât de rău la un picior, încât ar fi avut nevoie de trei săptămâni de spitalizare. Actriţa şi-a luat liber câteva zile şi nu i-a spus nimic lui Eastwood, pentru că nu stătea în firea personajului ei, Maggie. > Clint Eastwood a fost singurul actor într-un rol principal nominalizat la Oscar care interpreta un personaj fictiv. Ceilalţi patru întruchipau personaje reale, ca Ray Charles sau Howard Hughes.