FILMUL EVZ: Ignoranţă fatală (The name of the rose)

FILMUL EVZ: Ignoranţă fatală (The name of the rose)

Inspirat din romanul lui Umberto Eco, "Numele trandafirului" dezvăluie o anchetă desfăşurată în epoca franciscană.

În secolul al XIV-lea, călugarul franciscan William of Baskerville (Sean Connery, stânga) călătoreşte împreună cu ajutorul său Adso (Christian Slater) spre o abaţie din nordul Italiei, pentru a investiga moartea dubioasă a unui călugar. Cei doi constată că, din cauza crimelor comise aici, locuitorii abaţiei au început să creadă că se apropie Apocalipsa.

De fapt, miza este o carte despre râs, scrisă de Aristotel. Subiectul este considerat tabu, deoarece râsul ca eliberare a omului de convenţii politico-clerico-sociale nu poate fi decât unealta diavolului şi trebuie stârpit. Cartea circulă printre călugări, iar cel ce intră în contact cu ea moare misterios.

Pentru rolul principal, regizorul Jean-Jacques Annaud a avut în vedere o mulţime de mari actori: Michael Caine, Robert De Niro, Donald Sutherland, Paul Newman, Jack Nicholson sau Marlon Brando sunt numai câţiva dintre ei. Sean Connery a fost ales şi a câştigat Premiul BAFTA pentru rolul său, deşi iniţial Columbia Pictures nu a vrut să asigure finanţarea, deoarece carierea lui Connery era pe o pantă descendentă.

22.30 - TVR CULTURAL

Ne puteți urmări și pe Google News