Festivalul Filmului European, care se va deschide pe 3 mai in Bucuresti, combina in mod inedit arta cinematografica cu arta culinara.
Dintre cele 46 de productii selectate din 14 de tari, noua au cate o poveste cu ingrediente gastronomice clare. Totodata, cu ajutorul Asociatiei Internationale „Slow Food”, a micilor producatori agricoli, proiectiile din cinematografe vor fi dublate de un targ culinar la Muzeul Taranului Roman, in intervalele 3-5 si 10-12 mai. Aici, publicul va putea degusta si cumpara produsele de o calitate taraneasca garantata.
Printre invitatii care vor condimenta programul festivalului se numara si apreciatul regizor ceh Jiri Menzel, castigator al unui Oscar pentru cel mai bun film strain cu „Trenuri bine pazite” (1966).
El se va afla la Bucuresti pe 9 mai, de Ziua Europei, cand va fi prezentata la Sala Palatului cea mai recenta productie a sa, „I Served the King of England”. Bugetul festivalului se ridica la 100.000 de euro, dintre care 42.000 sunt asigurati de Institutul Cultural Roman.
„Offset”, in premiera
Pe langa cehul Jiri Menzel, festivalul il aduce la Bucuresti si pe Didi Danquart, regizorul co-productiei romano-germane „Offset”, cu Alexandra Maria Lara, care va rula pentru prima oara in Romania, la Gala de inchidere de la Studio, pe 13 mai. Cateva scene din acest film au fost filmate in tipografia „Evenimentului zilei”.
Din program se remarca si lungmetrajul german „Viata celorlalti”, premiat recent cu Oscar pentru cel mai bun film strain. „Oamenii deja ne sunau de la mijlocul lui aprilie sa ne ceara detalii despre festival”, povestea la conferinta de presa de ieri Constantin Pivniceru, vicepresedintele Uniunii Cineastilor din Romania, care organizeaza de zece ani acest festival.
Filmele vor rula in Bucuresti la Cinema Studio, Muzeul Taranului Roman, Sala Palatului si E-Uranus, cinematograf in aer liber amenajat in Rahova. De pe 11 mai, filmele pleaca in tara, la Craiova, pe 16 la Timisoara, pe 17 la Sibiu, iar pe 22 la Iasi.