Evenimentul Zilei > Social > Filmul „Aferim!”, propunerea României pentru premiile Oscar din 2016
Filmul „Aferim!”, propunerea României pentru premiile Oscar din 2016

Filmul „Aferim!”, propunerea României pentru premiile Oscar din 2016

Filmul „Aferim!”, de Radu Jude este propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, a anunţat astăzi, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regia „Aferim!”, la Festivalul de la Berlin, la începutul acestui an. Filmul a avut premiera în România pe 13 martie.
Considerat unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, „Aferim!” în regia lui Radu Jude este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Personajul principal, un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob ţigan fugar (Cuzin Toma).
Din distribuţie mai fac parte Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sârbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.
Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul este semnat de Cătălin Cristuţiu, iar sound design-ul, Dana Lucreţia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu. Consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, iar producător Ada Solomon, informează www.agerpres.ro.

 Din propunerile ţărilor la Oscarul de anul viitor pentru „Cel mai bun film într-o limbă străină” vor fi alese peliculele ce vor intra pe lista nominalizărilor la această categorie. Câştigătorul va fi aflat în cadrul Galei Oscar din 2016.