Guvernul rus a decis să finanţeze din ianuarie zece filme cu caracter "patriotic", reluând astfel practica din perioada URSS când cinematograful era principalul instrument ideologic al regimului comunist, relateaza AFP.
Noul ministru al culturii, Aleksandr Avdeev, fost ambasador al Rusiei la Paris, este cel care a anunţat la începutul lunii iulie că "din 2009 vor exista comenzi de stat cu finanţare consecventă" în vederea promovării unor filme cu un conţinut mai "umanist" şi mai "patriotic".
"Realizatorii eminenţi" ajutaţi de "cele mai bune echipe" vor avea dreptul la un buget acoperit din fonduri pubilce, a promis ministrul.
"Dar cine anume va decide ce anume este patriotic?", s-a întrebat Serghei Melkoumov, producătorul filmului "Ai noştri", în care sunt regăsite episoade care în perioada celui de-al doilea Război Mondial au fost cenzurate.
"Va fi un organ special din care vor face parte reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale şi ai guvernului care va defini temele şi va veghea ca ideologia proiectului să nu se schimbe din mers", a explicat Igor Kallistov, director-adjunct al Agenţiei Federale a Cinematografiei.
Sistemul, chiar dacă este apreciat de tinerii creatori, este totuşi criticat de marile studiouri.
"Statul trebuie să restrângă numarul beneficiarilor în profitul studiourilor capabile să producă filme de succes", considera Leonind Veresciaghin, directorul studioului "Tri T" al lui Nikita Mihalkov.
"Guvernul face bine că revine la sistemul de comanda aplicat în URSS care a dat viaţă atâtor capodopere" considera Veresciaghin, care este şi reprezentantul Rusiei la Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF).
Acest sistem ce se vrea a fi reînviat de către guvernul rus, a permis turnarea unor filme celebre precum "Război şi pace" şi "Moscova nu crede în lacrimi", recompensate cu două Oscaruri pentru cel mai bun film străin în 1968 şi respectiv 1979.