Evenimentul Zilei > Social > Film-scandal, interzis minorilor, proiecție exclusivă în cinema, la București
Film-scandal, interzis minorilor, proiecție exclusivă în cinema, la București

Film-scandal, interzis minorilor, proiecție exclusivă în cinema, la București

Welcome to New York, controversatul film al lui Abel Ferrara despre fostul șef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, arestat pe aeroportul din metropola americană, în 2011, după ce o cameristă îl acuzase de abuz sexual, va avea parte de proiecții exclusive în cinema, în România, la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie). Filmul este interzis minorilor, din cauza scenelor de sex și violență sexuală, ale căror protagonist este Gérard Depardieu, în rolul lui DSK .

Un film controversat, lansat nu în selecția de la Cannes, ci într-un cort de pe plajă, în timpul festivalului, Welcome to New York e inspirat  de scandalul Dominique Strauss-Kahn. DSK a fost acuzat de abuz sexual de o cameristă a unui hotel din New York. Acesta a respins acuzația de abuz, însă a admis că avut „un comportament inadecvat” și a continuat procesul într-un tribunal civil. Brutal și nemilos cu personajul său și cu lumea din care vine, filmul lui Abel Ferrara conține referințe directe la scandalul în urma căruia șeful al Fondului Monetar Internațional a demisionat în 2011.

Filmul a fost refuzat de selectorii de la Cannes și de anumite canale de distribuție, care nu au vrut să se asocieze scandalului, motiv pentru care distribuitorii au decis să-l proiecteze într-un cort pe Croisette și să-l lanseze simultan pe VoD (video on demand). În câteva zile, a fost văzut de peste 120.000 de utilizatori, iar presa a acoperit pe larg subiectul. Gérard Depardieu, care duce la capăt în mod remarcabil un rol dificil, într-un film cu scene grotești de sex și consum de droguri, a mărturisit că a fost atras de personaj tocmai pentru că este foarte „neplăcut”. „Incredibila performanță a lui Gérard Depardieu este cea mai curajoasă provocare a lui Abel Ferrara”, aprecia „Variety”. În rolul soției fostului șef FMI, Anne Sinclair, apare actrița Jacqueline Bisset.

Fostul șef al FMI a anunțat că-i dă în judecată pe realizatori, iar soția a atacat dur filmul. Welcome to New York, distribuit de Independența Film, va fi proiectat în premieră în România sâmbătă, 25 octombrie, de la 20.00, la Cinema Patria, și duminică, de la ora 13.00, la Cinema Studio.

Recunoscut pentru filmele sale violente, uneori șocante,  precum The Driller Killer (1979), King of New York (1990) sau Bad Lieutenant (1992), regizorul american Abel Ferrara este unul dintre cei mai provocatori cineaști contemporani. Cinci dintre filmele sale au fost prezentate la Cannes, majoritatea stârnind controverse. Cel mai recent film al său este Pasolini, o dramă biografică despre ultimele zile din viața lui Pier Paolo Pasolini, cu Willem Dafoe.

Pe lângă lungmetrajele anunțate în program, spectatorii vor putea viziona pentru prima dată în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest scurtmetrajele din competiția secțiunii Semaine de la Critique. Programul este prezentat de Festivalul Internațional de Film NexT, ca urmare a colaborării începute în 2007 de NexT cu celebra secțiune paralelă a Festivalului de la Cannes. Scurtmetrajele vor putea fi urmărite pe 24 și pe 27 octombrie, la Cinema Elvira Popescu.

Totodată, filmele românești prezentate anul acesta în programul Romanian Short Waves, organizat de Asociația Secvențe în Short Film Corner, la Cannes, vor rula la Cinema Studio pe 27 și 28 octombrie. Printre acestea, 12 minute (regia Nicolae Constantin Tănase), Dry Bones (r. Luiza Pârvu), Jurnal #2 (r. Adina Pintilie) și Brigada Neagră (r. Andrei Teodorescu).

Intrarea la proiecțiile de scurtmetraje este liberă.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: