Film antiislamic cenzurat de frică

Film antiislamic cenzurat de frică

Frica a învins. Administratorii site-ului pe care a fost difuzat scurtmetrajul antiislamist „Fitna“ au înlocuit fişierul cu un mesaj în care spun că se tem de represalii.

După polemici şi condamnă ri, au apărut şi ameninţările. Astfel îşi motivează administratorii siteului LiveLeak.com decizia de a scoate din reţea filmul antiislamist realizat de politicianul olandez de extremă dreapta Geert Wilders.

Intitulată „Fitna“, pelicula s-a răspândit rapid în mai multe reţele de filesharing, fişierul fiind descărcat de mii de utilizatori. Chiar dacă nu mai poate fi văzut pe www.liveleak.com, filmuleţul este încă accesibil pe alte site-uri, de pildă YouTube. Zi tristă pentru libertate Scurtmetrajul a fost cenzurat la câteva ore după ce, joi seara, a fost postat pe internet. Pe site-ul care l-a găzduit figurează un mesaj în care se arată că au avut loc „ameninţări de natură foarte gravă“ contra persoanelor care lucrează la acest site şi acte de „dezinformare“ din partea unor instituţii media britanice.

„E o zi tristă pentru libertatea de expresie pe internet“, arată stafful site-ului, „dar, pentru a o respecta, am fi plătit un preţ prea mare“. Difuzarea filmului, considerat o ofensă la adresa Islamului, a stârnit vii proteste şi ameninţări în lumea musulmană, în special în Iordania, Iran, Egipt, Singapore, Malaysia şi Bangladesh, precum şi a principalelor organizaţii islamice. Totodată, a fost condamnată şi de guvernul olandez. Temându-se de consecinţ ele grave, autorităţile au încercat din răsputeri să-l convingă pe deputatul extremist să renunţe la iniţiativa sa. Deputatul iresponsabil Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a criticat, de asemenea, difuzarea scurtmetrajului, în care politicianul Geert Wilders defineşte religia islamică „un duşman al libertăţii“, iar Coranul - un text fascist. „Nu există nicio justificare pentru un discurs care incită la ură şi la violenţă“, a declarat Ki-moon.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici Hans Gert Poettering, preşedintele Parlamentului European, nu l-a iertat pe Wilder. În opinia sa, „conţinutul filmului pare ideal pentru a ofensa sensibilitatea religioasă a musulmanilor din Olanda, Europa şi din toată lumea“. Wilders, însă, nu-şi pune cenuşă în cap. Dimpotrivă. El a declarat că nu îşi asumă responsabilitatea pentru posibilele represalii care ar viza Olanda după difuzarea filmului său pe internet. „Sper să nu se întâmple nimic, dar dacă s-ar petrece ceva, de vină vor fi cei care comit actul, nu eu.“ Proteste sporadice Deşi mesajul filmului este extrem de controversat, protestele din statele islamiste nu au atins proporţiile violenţelor din urmă cu doi ani, după publicarea în mai multe ziare din Danemarca a unor caricaturi care îl reprezentau pe Profetul Mahomed. În Pakistan, în apropierea moscheii din Karachi, zeci de persoane au organizat o manifestaţie paşnică de protest împotriva filmului lui Wilders.

În piaţă s-au aflat şi reprezentanţ ii celui mai important partid islamist din această ţară, Jamaat-e-Islami, care au cerut guvernului să întrerupă imediat relaţiile diplomatice cu Olanda. Ieri, în ţara care îl suportă pe Wilders în fotoliul de parlamentar, atmosfera se mai calmase, după ce vineri s-au înregistrat câteva acte răzleţe de violenţă: la Utrecht, în centrul Olandei, două maşini au fost incendiate în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar cu excepţia unui mesaj telefonic de ameninţare la adresa lui Wilders, forţele de ordine desfăşurate pe străzile oraşelor nu au avut de furcă. SCANDALAGIU Geert Wilders, politician şi regizor controversat > Deputatul olandez de extremă dreapta Geert Wilders (44 de ani) este preşedintele Partidului pentru libertate, care deţine 9 din cele 150 de locuri ale Parlamentului Olandei. > Viziunea sa politică se axează pe restrângerea imigraţiei în Olanda, în special a celei dinspre statele non-vestice, şi pe criticarea Islamului. El a cerut interzicerea Coranului în Olanda, pe care l-a calificat „fascist“. > Scurtmetrajul „Fitna“, titlu care în limba arabă înseamnă „Discordia“, este de fapt un montaj de imagini şocante din timpul atentatelor din New York, Madrid şi Londra, amestecate cu decapitări de ostatici, demonstraţii anti-occidentale din lumea arabă şi mesaje de ameninţare la adresa Occidentului. Mai multe citate din Coran care îndeamnă islamiştii la luptă împotriva creştinilor sunt folosite în scop propagandistic, sugerând că libertatea Vestului e ameninţată de musulmani. > Caricaturistul danez Kurt Westergaard, autorul caricaturilor controversate cu Profetul Mahomed, a anunţat că îl va da în judecată pe Wilders, întrucât nu i-a fost cerut acordul pentru preluarea desenelor în film.