Festival medieval, în Cetatea Neamţului

Festival medieval, în Cetatea Neamţului

Pentru promovarea Cetăţii Neamţului, obiect de patrimoniu renovat cu fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro, autorităţile locale din Piatra Neamţ vor să organizeze, în luna iulie, un festival de genul celui de la Sighişoara.

Prima ediţie a Festivalului Medieval Cetatea Neamţului va avea loc între 3 şi 5 iulie, iar pentru organizarea evenimentului au fost alocaţi 130.000 de lei de la Consiliul Judeţean Neamţ şi 50.000 de lei de la Primăria Piatra-Neamţ.

”Cetatea se pregăteşte de un nou sezon turistic în haine noi. Turiştii vor putea să cunoască într-un mod plăcut trecutului acestei fortăreţe, spaţiile amenajate prezentând crâmpeie din istoria ţinutului Neamţului şi a cetăţii“, explică Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamţ.

Expoziţie cu obiecte medievale

Ne puteți urmări și pe Google News

Accesul în cetate se face pe un drum asfaltat, iar la intrare, deasupra porţilor din bârne masive tronează drapelele României şi Uniunii Europene, care încadrează stema Moldovei, având încrustate în aramă capul de zimbru şi crinii regali. În interior, încăperile au fost restaurate, iar la etaj au fost create culoare de legătură cu terasele de unde va putea fi admirată panorama Văii Ozanei.

Turiştii sunt informaţi, prin intermediul unor plăcuţe, care a fost destinaţia iniţială a fiecărei încăperi. În plus, în interiorul cetăţii va fi amenajată o expoziţie permanentă, cu obiecte medievale.

Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Judeţean, consideră că turiştii nu se vor lăsa aşteptaţi prea mult, mai ales că în zilele de Paşte au fost în jur de 2.000 de vizitatori.