Febra planetei va praji Romania

Febra planetei va praji Romania

Incalzirea globala ne prinde total nepregatiti: doar 29% din energia folosita la noi este produsa din resursele regenerabile.

Anuntata crestere a temperaturii globale cu peste 5 grade Celsius pe termen lung, cauzata de emisiile poluante, gaseste Romania nepregatita in ceea ce priveste producerea energiei „curate”.

Desi tara noastra a preluat obligatiile care ii revin din directivele europene privind reducerea gazelor cu efect de sera (cu 8a pana in 2012 si cu 20% pana in 2020 comparativ cu 1990), nu are un cadru legal care sa stimuleze initiativa privata in acest domeniu prin reglementari fiscale, spune un studiu al Institutului European din Romania.

Pe de alta parte, doar energia regenerabila si cea nucleara pot asigura reducerea dependentei de importul de energie care va creste de la 40%, in prezent, la 70% in 2015 daca nu se face nimic, potrivit politicii energetice a Romaniei.

Pe energie solara exista doar cateva proiecte demonstrative, desi potentialul este bun. Nici pe energie eoliana nu exista instalatii mari conectate la retea, iar pentru proiectele hidrologice nu exista mecanisme de stimulare, spune Institutul European.

Conditiile pentru dezvoltarea acestor surse exista, dar fie autoritatile au stabilit doar obiective generale, fie nu sunt reglementari pentru sprijinirea lor.

De unde vine poluarea Principalul poluator in Romania este sectorul energetic, iar in industrie cele mai multe emisii de dioxid de carbon sunt generate de produsele miniere. Din cele aproape 10 tone de deseuri menajere, aproximativ 40% sunt materiale reciclabile, iar 20% din ele ar putea fi recuperate. Totusi, in urma colectarii prin proiecte-pilot, doar 2% din materialele reciclabile sunt valorificate.

Marile centre termoelectrice cu instalatii de ardere sunt responsabile de 80a din emisiile totale de oxid de azot si dioxid de carbon, iar 72% din emisiile de praf sunt generate de centralele electrice pe baza de carbune.

Ineficienta utilizarii surselor de energie face ca pretul electricitatii pentru utilizatorii industriali sa fie la noi mai ridicat decat media UE 25. In 2006, pretul electricitatii pentru consumatorii industriali a fost de 0,075 euro/kilowatt ora in UE 25 si de 0,077 in Romania.

CATASTROFA

Cu ochii in soare

Potrivit Raportului Stern, realizat pentru Guvernul Marii Britanii, concentratia gazelor cu efect de sera se va dubla pana in 2035, iar incalzirea globala medie va creste cu doua grade. Raportul spune ca temperatura va creste cu peste 5 grade C daca nu se vor lua masuri de stopare a emisiilor poluante.

La o crestere a temperaturii globale cu 3 grade C, 60% din populatia planetei va resimti incalzirea, intre 30%-50% dintre speciile naturale de plante si animale vor fi pe cale de disparitie, iar peste un miliard de oameni vor dori sa emigreze din tarile de origine.

Schimbarea climatica va determina costuri de 5% din PIB-ul global anual, iar daca se ia in calcul o paleta mai larga de riscuri, daunele vor depasi 20% din PIB-ul global, potrivit Raportului Stern.

In acelasi timp, costurile masurilor care pot fi luate pot fi limitate la o cota anuala de 1% din PIB-ul mondial. Incalzirea globala va crea insa oportunitati semnificative de afaceri cu bunuri, servicii si tehnologii cu emisii scazute de carbon.

Ne puteți urmări și pe Google News