Statele Unite conduc în clasament: circa 63% dintre cei care comit infracţiuni în mediul on-line sunt americani.
România ocupă locul cinci în lume la numărul de infractori pe internet, se arată într-un raport elaborat de FBI, The National White Collar Crime Center şi de Bureau of Justice Assistance, din SUA. Astfel, circa 1,5% din totalul celor care comit infracţiuni pe internet sunt conaţ ionali de-ai noştri, se arată în raportul instituţiilor americane, remis EVZ de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI). Americanii conduc detaşat în acest clasament, 63,2% din totalul celor care comit infracţiuni pe internet fiind cetăţeni ai SUA.
Ei sunt urmaţi de britanici - 15,3%, de nigerieni - 5,7% şi de canadieni - 5,6%. „Cele mai utilizate fraude informatice în România sunt cele legate de licitaţiile frauduloase şi cele cu cărţi de credit. Practic, în cazul licitatiilor on-line, peste 80% dintre victimele românilor sunt cetăţenii străini, mult mai educaţi în folosirea internetului“, a declarat pentru EVZ Virgil Spiridon, şeful Serviciului pentru combaterea criminalităţ ii informatice din IGPR.
Tot în raport se arată faptul că circa 76% din totalul celor care fraudează pe internet sunt bărbaţi. Metodele preferate de înşelăciune sunt phishingul prin e-mail, în 73,6% dintre cazuri, şi cel prin intermediul paginilor web clonă - 32,7% dintre cazuri. Bărbaţii, mai „creduli“ Bărbaţii au fost înşelaţi mai des decât femeile, pe internet, se arată în acelaşi studiu. Circa 57% dintre americanii înşelaţi pe internet sunt reprezentanţi ai „sexului tare“. Mai mult, pentru fiecare 1 dolar pierdut de o femeie, un bărbat a pierdut 1,67 dolari. Specialiştii spun că acest lucru s-a întâmplat deoarece aceştia folosesc mai des internetul pentru a cumpăra decât femeile.
Anul trecut în SUA, cei care au depus plângere la autorităţile competente au pierdut în total 239 de milioane de dolari, faţă de 198 de milioane de dolari în 2006. Dacă îi punem la socoteală pe cei care nu au semnalat fraudele, nivelul pagubelor ar putea atinge cote astronomice.