Indiferent că încadrează fotografii, picturi, goblenuri sau oglinzi, aceste elemente decorative contribuie mult la designul locuinţei.
Ramele tablourilor pe care le aşezi pe pereţii casei tale au mare importanţă în decorarea întregului ansamblu. În fond, şi o pictură arată mult mai bine dacă este încadrată potrivit şi dacă are passe-partout-ul (hârtia sau cartonul pe care stă lucrarea de bază) bine ales.
Şi passe-partout-ul, care poate fi de diferite culori şi forme, are aceeaşi importanţă ca alegerea unei rame. Practic, acesta întregeşte sau chiar schimbă radical imaginea unei lucrări, per ansamblu. Două-trei tablouri mici pentru pereţi înguşti Într-un interior modern nu este indicat să se aşeze copii sau originale ale unor lucrări valoroase.
Un efect extraordinar l-ar avea „îmbrăcarea“ unei imagini într-o ramă gen rococo (despre care se poate spune că se caracterizează prin bogăţia şi varietatea detaliilor), alăturată unui mobilier minimalist. În acest mod s-ar scoate foarte bine în evidenţă calităţile esenţiale ale celor două stiluri.
Se poate încerca şi aşezarea unei succesiuni de trei sau cinci tablouri, cu aceeaşi formă, aceeaşi plajă de subiect, care să aibă acelaşi fel de passe-partout, şi în special rame cu geometrie identică. Succesiunea aceasta poate anima un spaţiu ordonat, chiar riguros, însă este recomandată o „rupere“, care se realizează simplu, prin culoarea diferită a ramei.
În cazul pereţilor înguşti, cum sunt de exemplu cei dintre două ferestre sau dintre două uşi, s-ar potrivi excelent două-trei tablouri mici, aşezate în linie verticală. Pentru camera copilului sunt indicate rame vesele, în culori optimiste, pozitive. Chiar şi fără pânze, doar cu rol estetic Ramele se pot pune pur şi simplu pe perete, fără vreo pânză sau altfel de suport de informaţie. Practic, se foloseş te doar decorativ rama, care poate crea imaginea dorită într-un spaţiu foarte strâmt, de exemplu într-un hol.
De asemenea, lucrările de dimensiuni mari se pot aşeza lângă un perete, fără să fie atârnate, ci numai poziţionate asemenea unui plan înclinat.
Aceasta este o modalitate extrem de actuală şi fără vreun şablon impus de genul imaginii expuse. Bineînţeles că lucrările trebuie să aparţină unui stil contemporan.
Există şi rame în centrul cărora imaginea poate fi modificată cu ajutorul unei telecomenzi sau se poate crea un „slide“, acesta schimbându-se singur în maniera preferată de proprietarul locuinţei. SUGESTIE Încearcă să cauţi „numitorul comun“ Dispunerea tablourilor este foarte importantă, pentru că ele pot pierde sau primi valoare prin simpla lor pozi- ţionare într-un anume context. Astfel, o aglomerare de lucrări pe acelaşi perete nu se poate face dacă acestea nu au ceva comun, din punct de vedere vizual. Poate fi rama, passe-partout- ul sau, în cel mai bun caz, chiar subiectul. Nu este indicat să se aşeze un singur tablou de dimensiuni mici pe un perete, pentru că acesta poate crea o imagine dezechilibrat