Fanii i-au spus adio lui Harry Potter

Fanii i-au spus adio lui Harry Potter

Lansarea ultimului volum a atras mai puţini participanţi decât în ceilalţi ani.

Noaptea de 1 Decembrie a fost magică pentru cititorii înfocaţi ai seriei fantasy scrise de britanica J.K. Rowling. În 11 librării din ţară şi la Sala Radio din Capitală, fanii Harry Potter s-au costumat pentru ultima dată în pelerine de vrăjitori şi s-au închipuit Harry Potter, Hermione, Voldemort sau „devoratori ai morţii“.

Lansarea în limba română a ultimului volum, „Harry Potter şi talismanele morţii“ (Egmont), a fost însoţită de concursuri răsplătite cu tricouri, căni şi afişe, toate purtând imaginea eroului seriei. De la ora 0.00 s-au deschis şi primele cutii cu volume, la preţul de 59 de lei sau, în cazul Sălii Radio, la 50 de lei.   Vânzările însă, ca şi numărul de participanţi au lăsat de dorit. Dacă, la volumele precedente, peste 2.000 de fani cumpărau cărţi la miezul nopţii, sâmbătă, la spectacolul organizat de Editura Egmont la Sala Radio, audienţa număra aproape 900 de persoane.

Sabotat“ de Ziua Naţională

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din păcate, participarea, ca şi vânzările, au fost sub aşteptări. Unul dintre motive a fost ziua de 1 Decembrie, cu sute de oameni prinşi în trafic sau împărţiţi pe la alte evenimente. Iar celălalt, faptul că mulţi copii şi-au procurat deja volumul de la tarabe“, a precizat Adriana Savu, director de marketing la Egmont. Din cele 2.500 de volume puse la dispoziţie doar la Sala Radio, s-au cumpărat numai 200. Alte 100 de cărţi s-au vândut la librăria Humanitas Kretzulescu.

„Totuşi, nu suntem deloc pesimişti cu vânzările, pentru că presiunea cititorilor asupra distribuitorilor a fost foarte mare. De aceea, am scos volumul într-un tiraj-record de 65.000 de exemplare“, a adăugat Savu.   Finalul, încă necunoscut

Moderatorul show-ului de două ore de la Sala Radio a fost personajul Hagrid. Între miniconcursurile cu întrebări - unde înscrierile se făceau ad-hoc, agitând două degete - un grup de actori tineri au refăcut scene-cheie din toate cele şase volume. Secvenţele, regizate de Gina Lazăr, s-au încheiat simbolic cu moartea unui personaj îndrăgit, Albus Dumbledore.

În ciuda scandalului provocat de dezvăluirea finalului seriei pe 21 iulie, unii copii nu-l ştiau încă. „Nu am vrut să ştiu, abia aştept să-l aflu acum“, a povestit Teodora, în vârstă de 10 ani. Spre deosebire de fanii britanici, care au primit autografe chiar de la J.K. Rowling, cei din Bucureşti i-au dat cărţile „la semnat“ traducătoarei Ioana Iepureanu, în vârstă de 23 de ani. „Şi eu, ca şi întreaga lume vrăjitorească, îl prefer pe Harry Potter“, a spus traducătoarea pe scenă. ÎN ŢARĂ Microbuz special spre Hogwarts, la Cluj

Ultima petrecere de lansare a unui volum Harry Potter a strâns în librăriile din ţară câteva sute de fani. În Cluj, la Libri din Mallul Polus Center şi la Librăria Humanitas, au venit în jur de 220 de copii. Microbuzele puse la dispoziţie de organizatorii din Polus Center au dus gratuit copiii din centrul Clujului, de pe peronul „9 3/4“, instalat în Piaţa Mihai Viteazul, spre lumea de la Hogwarts. La Libri au fost cumpărate în jur de o sută de volume, iar la Humanitas - circa 25.

Lansarea de la Sibiu a avut loc nu în Librăria Humanitas, ci în pivniţa aceleiaşi clădiri istorice de pe bulevardul Bălcescu, cu o suprafaţă de trei ori mai mare decât librăria. În semiîntuneric, cei aproape 100 de copii au exersat numere de magie cu vrăjitori. Lansările au avut loc în 11 librării Humanitas din ţară şi au continuat ieri în reţeaua Diverta. (Departamentul Corespondenţi)