Familia decimata: destinul tragic al clanului Bhutto

Familia decimata: destinul tragic al clanului Bhutto

Haosul si instabilitatea politica generate de atentatul de joi ameninta sa transforme Pakistanul intr-un bastion al extremismului islamic.

Asasinarea fostului premier Benazir Bhutto a aruncat Pakistanul intr-una dintre cele mai grave crize din istoria sa de 60 de ani, cu mai putin de doua saptamani inaintea alegerilor legislative si regionale, programate pe 8 ianuarie, comenteaza Reuters.

Analistii iau in calcul posibilitatea ca presedintele Pervez Musharraf, care a demisionat luna aceasta din functia de comandant suprem al armatei, sa profite de situatia tensionata din tara pentru a decreta din nou stare de urgenta si a amana scrutinul.

Ieri, premierul interimar Mohammadmian Soomro a declarat ca alegerile se vor desfasura conform calendarului stabilit, care nu va fi modificat in urma asasinarii lui Benazir Bhutto. Insa nimic nu mai este sigur intr-o tara in care unul dintre liderii opozitiei a murit, iar celalalt, fostul prim-ministru Nawaz Sharif, a anuntat ca va boicota scrutinul de luna viitoare. „Alegerile libere nu sunt posibile in prezenta lui Musharraf. Musharraf este cauza principala a tuturor problemelor”, a spus Sharif la doar cateva ore dupa asasinarea lui Bhutto.

Presedintele Musharraf s-a grabit si el sa condamne atentatul de joi, a decretat trei zile de doliu national si a cerut sprijinul populatiei pentru combaterea terorismului. „Cea mai mare amenintare la adresa Pakistanului si a poporului pakistanez vine din partea acestor teroristi”, a declarat Musharraf.

Revendicare neconvingatoare

Atentatul caruia i-a cazut victima Benazir Bhutto a fost revendicat de liderul gruparii al-Qaida din Afganistan, Mustafa Abu Al-Yazid, intr-o convorbire telefonica avuta cu jurnalistii de la agentia de presa italiana Adnkronos International (AKI), a relatat CNN. Revendicarea nu a aparut insa si pe site-urile islamiste unde sunt postate de obicei astfel de mesaje, iar acest lucru ridica destule semne de intrebare.

„Va fi foarte dificil de stabilit cine a fost in spatele acestui atentat”, apreciaza M.J. Gohel, directorul executiv al Fundatiei Asia-Pacific, un grup de reflectie cu sediul la Londra. Ar putea fi mana al-Qaida sau a talibanilor, dar trebuie avut in vedere faptul ca exista „elemente din armata si din serviciile secrete pakistaneze care nu au avut niciodata o relatie buna cu Bhutto”, atrage atentia Gohel. „Asa cum stia toata lumea, ea (Benazir Bhutto - n.r.) avea multi dusmani in Pakistan”, reaminteste acesta.

Presedintele Musharraf, partial vinovat Intr-un mesaj electronic adresat acum doua saptamani purtatorului sau de cuvant din Statele Unite, Mark Siegel, Bhutto afirma ca, in cazul in care va fi asasinata, presedintele Pervez Musharraf ar fi partial vinovat de moartea sa. Ea a citat in sprijinul acestei afirmatii refuzul guvernului de la Islamabad de a spori masurile de securitate dupa atentatul care a vizat-o pe 18 octombrie. „Am fost determinata de catre subordonatii sai sa ma simt lipsita de siguranta”, scria Bhutto.

Inhumata alaturi de tatal sau

Benazir Bhutto a fost inhumata ieri in mausoleul familiei sale din satul Garhi Khuda Baksh, situat in provincia Sind (sudul Pakistanului). Sicriul cu trupul neinsufletit al primei femei care a ajuns in fruntea guvernului unei tari musulmane a fost depus alaturi de cel al tatalui ei, fostul premier Zulfikar Ali Bhuto, indepartat de la putere de armata in anul 1977 si apoi spanzurat.

Printre zecile de mii de persoane care au participat la ceremonia funerara s-a numarat si sotul lui Bhutto, Asif Ali Zardari, impreuna cu cei trei copii ai lor. Indurerat de trecerea in nefiinta a lui Benazir Bhutto, acesta a plans in timpul funeraliilor langa sicriul defunctei, acoperit cu drapelul Partidului Popular din Pakistan.

Moartea lui Benazir Bhutto a fost urmata de incidente violente pe intreg cuprinsul tarii, soldate cu moartea a cel putin 19 persoane si ranirea altor cateva sute. Confruntarile dintre simpatizantii fostului premier si fortele de ordine au izbucnit inca de joi si au continuat ieri in mai multe orase. La Peshawar, multimea infuriata a dat foc biroului partidului care il sustine pe presedintele Pervez Musharraf, iar alti membri ai formatiunii aflate la putere au fost ucisi in nord-vestul tarii, a anuntat politia pakistaneza.

ASASINATI IN SERIE

Doua generatii cazute in lupta pentru democratie Moartea lui Benazir Bhutto in urma atentatului de joi, de la Rawalpindi, se inscrie in destinul tragic al familiei sale, cea mai cunoscuta in Pakistan, comenteaza AFP. Zulfikar Ali Bhutto, premier al Pakistanului la inceputul anilor ‘70, sotia sa, Nusrat, si cei patru copii ai lor erau considerati familia perfecta. Fondator al Partidului Popular din Pakistan, Ali Bhutto era recunoscut pentru atractia pe care o exercita asupra maselor, iar Nusrat - pentru frumusetea ei.

In 1977 insa, Zulfikar Ali Bhutto este inlaturat de la putere printr-o lovitura de stat pusa la cale de generalul Zia ul-Haq si, ulterior, incarcerat. Fii sai Murtaza si Shahnawaz se vad nevoiti sa paraseasca Pakistanul, iar sotia Nusrat si fiica Benazir petrec mai multi ani in inchisoare sau in arest la domiciliu. In 1979, Ali Bhutto este spanzurat din ordinul lui Zia.

Shahnawaz si Murtaza pleaca in exil la Kabul si Damasc, unde sunt acuzati de infiintarea organizatiei teroriste Al-Zulfikar. In 1985, familia Bhutto este lovita de o noua tragedie. Shahnawaz este gasit mort in apartamentul sau din Cannes (sudul Frantei). Familia crede ca el a fost otravit de sotia sa de origine afgana.

Prima repatriere

In 1986, dupa mai multi ani petrecuti la Londra, Benazir se intoarce in Pakistan si, in ianuarie 1987, supravietuieste unui atentat care a avut-o ca tinta. Dupa moartea generalului Zia si victoria Partidului Popular din Pakistan (PPP) la alegerile legislative din 1988, ea devine - la 35 de ani - prima femeie prim-ministru intr-o tara musulmana. Prudenta, il obliga pe fratele sau Murtaza, acuzat ca ar fi organizat deturnarea unui avion, sa ramana in exil.

Alungata de la putere in 1990, Benazir Bhutto este realeasa premier in urma scrutinului din 1993. Decizia lui Murtaza de a candida la aceste alegeri impotriva candidatilor PPP provoaca insa discordie in familia Bhutto. Murtaza obtine un loc in adunarea provinciala din Sind, dar este arestat la intoarcerea in Pakistan, dupa 16 ani de exil, si acuzat de activitati teroriste. In septembrie 1996, el si sapte camarazi ai sai sunt ucisi de politia pakistaneza la Karachi.

Dupa opt ani de exil la Londra pentru a scapa de acuzatiile de coruptie, Benazir Bhutto revine in Pakistan pe 18 octombrie 2007, pentru a participa la alegerile legislative din ianuarie  2008. Chiar pe 18 octombrie, ea scapa cu viata dintr-un dublu atentat asupra convoiului in care se afla, soldat cu moartea a 139 de persoane.

„Exista pericolul unui nou atac, dar Allah poate proteja pe oricine si nu-mi este frica”, a declarat Benazir Bhutto dupa acel incident. Atentatul de joi i-a fost insa fatal.

Ne puteți urmări și pe Google News