Gheorghe Falcă ar da Aradul pe Bucureşti. Primarul ar vrea să fie parlamentar

Gheorghe Falcă ar da Aradul pe Bucureşti. Primarul ar vrea să fie parlamentar

Edilul Aradului, Gheorghe Falcă, ar da scaunul de la primărie pe un fotoliu de parlamentar. Deşi nu a luat încă o decizie în acest sens, Falcă a declarat, astăzi, că se încadrează în criteriile de integritate ale PDL. Problema este însă că şi socrul acestuia, Gheorghe Seculici doreşte să candideze pentru un post de senator, ceea ce ar duce, potrivit unor surse parlamentare, la ceva probleme întrucât cei doi vor să candideze în acelaşi colegiu. Aceleaşi surse susţin că Falcă şi-a propus să candideze la Parlament doar pentru că şi-a anunţat această intenţie socrul său, neînţelegerile dintre cei doi fiind mai vechi.

"Criteriile sunt foarte bune (...) Am câştigat procesul cu DNA, nu am de ce să nu mă încadrez", a spus Gheorghe Falcă, întrebat ce părere are despre criteriile de moralitate propuse de Monica Macovei pentru candidaţii ARD.

Primarul nu a răspuns însă dacă va candida sau nu la alegerile parlamentare, precizând că îşi va anunţa decizia după Biroul Permanent Judeţean al PDL, care va avea loc la joi sau vineri, precizând că liderii de la centru au cerut BPJ să decidă care vor fi candidaţii.

"În acelaşi timp, Biroul Permanent Municipal m-a mandatat pe mine să prezint strategia pe municipiu. În acest moment nu mă grăbesc să anunţ dacă voi candida sau nu, dar pot să vă spun că în sondaje sunt creditat cu 62 la sută încredere?" a spus primarul Aradului, potrivit mediafax.ro. Seculici zice că s-ar da la o parte

Ne puteți urmări și pe Google News

În urmă cu două săptămâni, PDL Arad anunţa, într-un comunicat de presă, că în cadrul şedinţei BPJ şi-au anunţat intenţia de a candida la parlamentare atât preşedintele filialei judeţene, Gheorghe Seculici, cât şi primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă. Ambii ar fi dorit să candideze la Senat în colegiul din municipiul Arad. "Ne-am verificat potenţialul, am ţinut cont atât de încrederea publică a posibililor candidaţi, cât şi de notorietatea acestora. Decizia nu a fost luată (privind numele candidaţilor - n.r.), dar sunt convins că PDL va lua, ca de fiecare dată, decizia ce mai bună", declara Gheorghe Seculici, care suţinea public că ar fi dispus să îi lase "cale liberă" lui Falcă dacă acesta se hotărăşte să candideze.

De fapt, la şedinţa BPJ au existat dispute între Falcă şi Seculici pe tema candidaturilor, iar după trei ore în care nu s-a ajuns la niciun compromis privind numele finale ale candidaţilor la alegerile parlamentare, mai mulţi membri ai Biroului au părăsit sala, astfel că s-a pierdut cvorumul, iar o decizie nu a mai putut fi luată. Gheorghe Falcă a fost judecat timp de cinci ani pentru fapte de corupţie, fiind acuzat de procurorii DNA că a vândut unor apropiaţi, sub preţul pieţei, un teren al municipalităţii, obţinând astfel un schimb avantajos de locuinţă. Falcă a cedat un apartament în favoarea unei case, diferenţa de cost fiind considerată de procurori drept mită. Procesul s-a încheiat în primă instanţă în luna mai, când Tribunalul Alba l-a achitat pe Falcă, procurorii făcând recurs.

Codul Etic al ARD prevede însă că persoanele condamnate definitiv, arestate preventiv, trimise în judecată sau care au averi disproporţionate, care au încheiat contracte netransparente cu statul, au colaborat cu Securitatea, au trecut de la un partid la altul nu vor putea candida din partea Alianţei.