Explozie la Maternitatea Giuleşti: 4 bebeluşi morţi şi 7 în stare gravă

Explozie la Maternitatea Giuleşti: 4 bebeluşi morţi şi 7 în stare gravă

Unul dintre cei opt bebeluşi internaţi aseară la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti a murit azi-noapte. Astfel, patru nou-născuţi s-au stins din cauza arsurilor suferite în incendiul care a cuprins aseară secţia de Terapie Intensivă a Spitalului "Panait Sârbu" din Bucureşti. Ceilalţi şapte sugari sunt în stare gravă.

Bebeluşul a murit la 1.30 noaptea în urma unui stop cardio-respirator. El a ajuns la spitalul "Grigore Alexandrescu" intubat şi a avut nevoie de resuscitare. Ce este şi mai grav este faptul că micuţul nu poate fi identificat. Se ştie doar că avea 3.000 de grame. Alţi doi sugari răniţi nu pot fi de asemenea identificaţi. Brăţările cu numele pe care le purtau la mânute s-au topit în incendiu. Trei dintre bebeluşi au arsuri pe 80% din suprafaţa corpului. Iar alţi patru pe jumătate din corp. În plus, doi dintre ei s-au născut prematur aşa că au o greutate sub 2.500 de grame. Astăzi la ora 11.00 este programată o conferinţă de presă la Ministerul Sănătăţii. Tragedie la Maternitatea Giuleşti Un incendiu urmat de o explozie a curmat viaţa pe loc a trei bebeluşi nou-născuţi, aflaţi în secţia de Terapie Intesivă a Spitalului "Panait Sârbu" din cartierul bucureştean Giuleşti. Alţi opt au ajuns, în stare gravă, au fost transferaţi la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu". Unul a murit azi-noapte. Potrivit primelor informaţii oferite de anchetatori, tragedia a fost provocată de un incediu izbucnit la un aparat de aer condiţionat. Maternitatea a fost evacuată. Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au preluat cazul, iar din primele cercetări se pare că incendiul a fost provocat de un scurtcircuit, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. Patru bebeluşi au şanse minime de supravieţuire

Patru dintre cei opt bebeluşi născuţi prematur aduşi la Spitalul Grigore Alexandrescu sunt în stare extrem de gravă, la arsurile de 50% pe corp adăugându-se 15% arsuri ale căilor respiratorii superioare, astfel că şansele de supravieţuire sunt minime, a declarat Dan Enescu, managerul spitalului.

Dan Enescu a precizat că bebeluşii sunt născuţi prematur, având sub două kilograme. Patru respiră asistat, cu autorul aparatelor, iar patru sunt monitorizaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a adăugat că rănile tuturor bebeluşilor vor fi curăţate şi că întreaga capacitate a spitalului a fost concentartă pe aceste cazuri.

Fiecare copil trebuie aşezat într-un pat, într-un mediu steril, pentru ca medicii să-i facă reechilibrarea termică şi pentru a-i curăţa arsurile, a explicat managerul. La spital au suplimentat turele, mulţi medici venind de acasă pentru a gestiona situaţia.

  • Vezi tabloul incidentelor recente din maternităţi.

Resuscitări nereuşite

"Este o tragedie. Au fost evacuaţi opt copii cu arsuri medii şi grave. Din păcate, trebuie să anunţăm trei decese", a spus subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, prezent la faţa locului.

Decesul celor trei copii a fost confirmat chiar în incinta maternitaţii, după ce au fost evacuaţi la un alt etaj. Întrebat dacă numărul victimelor este mai mare, Arafat a fost rezervat, preferând să spună că a asistat "la încercări de resuscitare reuşite şi nereuşite".

Cele trei decese au fost anunţate după identificarea copiilor şi anunţarea familiilor.

O tragedie

Numeroase spitale din Bucureşti au fost puse în alertă, fiind chemaţi medici de acasă, iar mai multe ventilatoare şi incubatoare au fost transferate de la Spitalul de Copii "Marie Curie" către "Grigore Alexandrescu".

Toate cele 31 de femei internate la Giuleşti, cinci dintre ele cu cezariană, şi toţi bebeluşii care se mai aflau în maternitate au fost duşi la alte unităţi medicale din Capitală.

"Gravide şi femei în travaliu au ajuns la Spitalul Filantropia şi discutăm şi de transferul unora la Caritas", a declarat pentru EVZ Marius Savu, şeful Administraţiei Spitalelor Bucureşti. Ancheta demarată în acest caz a fost preluată de Parchetul General. "Am asistat la încercări de resuscitare reuşite şi nereuşite." RAED ARAFAT, subsecretar de stat, Ministerul Sănătăţii Explozie urmată de incendiu O explozie s-a produs aseară la Maternitatea Giuleşti din Capitală, toate echipajele din dotarea Inspectoratului General de Urgenţă fiind trimise la faţa locului, potrivit Mediafax. Incendiul a izbucnit la secţia de Terapie Intensivă, unde sunt mai mulţi copii, a spus Anca Onofrei, purtător de cuvânt al ISU Bucureşti. Focul ar fi plecat de la instalaţia de aer condiţionat. La această oră, incendiul a fost stins. Focul a izbucnit în aceeaşi secţiune unde au fost mai multe cazuri de copii arşi cu soluţie de spălat pe jos.

La faţa locului au ajuns 10 echipaje ale ISU Bucureşti, patru ambulanţe SMURD, fiind solicitate şi ambulanţe cu medic. Coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, a declarat că incendiul a cuprins o suprafaţă de 20 - 30 de metri pătraţi, fiind semnalat la Secţia de Terapie Intensivă pentru nou-născuţi. De asemenea, au fost trimise şi echipaje ale Poliţiei Sectorului 6, a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan. El a adăugat că echipajele de intervenţie au evacuat 11 copii pe geam.