Telescopul spaţial, în valoare de două miliarde de dolari, nu mai funcţionează de două săptămâni din cauza unei defecţiuni la unul dintre computere.

Echipa care monitorizează acţiunea de la sol va trimite comenzi echipajului care va orbita la 300 de mile deasupra Pământului şi care va încerca să pună în funcţiune un computer de rezervă care nu a fost activat de la lansarea lui Hubble, acum 18 ani.

Din cauza defecţiunii, a fost amânată o misiune care trebuia să înnoiască echipamentul telescopului. Lansarea navetei a fost reprogramată pentru februarie, iar reparaţiile care vor fi făcute atunci ar trebui să mărească viaţa activă a lui Hubble cu patru ani. Apoi, el va fi înlocuit de telescopul James Webb.

Art Whipple, director de program NASA pentru telescopul Hubble a spus că, dacă trecerea de la un computer la altul va fi un succes, acesta ar putea funcţiona din nou la sfârţitul săptămânii.

De la lansarea lui în aprilie 1990, Hubble, o colaborare între NASA şi Agenţia Spaţială Europeană, ne-a trimis imagini detaliate, adesea foarte spectaculoase, cu diferite părţi din Univers, şi i-a ajutat pe astronomi să calculeze rata de expansiune a acestuia.